Region 22.12.2020.

ANA BRNABIĆ: Lagumdžija iznosi neistine, ne pravimo nikakvu razliku između Banjaluke i Sarajeva

ČITANJE: 1 minuta

Predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić dala je ekskluzivni intervju „Dnevnom avazu“ u kojem je, između ostalog, odgovorila i na optužbe bivšeg ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, koji je kazao da je novim mjerama za ulazak u zemlju usljed pandemije koronavirusa Srbija uvela „bijele trake“ građanima BiH iz Federacije.

– To što Lagumdžija priča apsolutno nije istina. Uredba je javno objavljena. Svako može da je pogleda. Mi ne pravimo nikakvu razliku između toga da li je neko iz Banja Luke ili iz Sarajeva. Nema nikakve diskriminacije. Nikada nam nije palo ni na kraj pameti da imamo bilo kakvu diskriminaciju. Važe isti uslovi, to je jasno naznačeno u Uredbi.

Ako je neko iz BiH, da li iz Federacije ili iz Republike Srpske, i ima državljanstvo Republike Srbije on mora, naravno, da se drugačije tretira. Isto kao što svaka država drugačije tretira svoje državljane. U tom slučaju oni ulaze u Srbiju i nije im potreban PCR tekst. Ako nemaju PCR test idu deset dana u samoizolaciju. Nakon samoizolacije su slobodni da se kreću, ako nisu zaraženi. Naravno, mogu i ranije ako urade PCR test, i sa negativnim nalazom im praktično prestaje samoizolacija.

To je to. Nikakvu diskriminaciju ne pravimo, nikakvu razliku između Sarajeva, Banja Luke ili bilo kojeg drugog grada u Federaciji ili Republici Srpskoj. Sve je jasno naznačeno u Uredbi. Zaista je ovo nepotrebno dizanje tenzija, jer sve stoji crno na bijelo – kaže Brnabić.

(Avaz)

Oznake: Ana Brnabić