Region 31.10.2020.

Ana Perišić, prva Srpkinja koja će upravljati vojnim avionom “orao” (FOTO)

ČITANJE: 2 minute

Ana Perišić, jedna od malobrojnih žena vojnih pilota u Srbiji i prva koja u 241. lovačko bomardersko avijacijskoj eskadrili preuzima komande “orla”.

Perišićeva je do ove godine bila i jedina žena pilot u 98. vazduhplovnoj brigadi u Lađevicima, piše RTS.

“Postoji plan i program preobuke prvo se tiče teoretskog djela gdje polažemo ispit, pa letački dio, postoji plan i program preobuke koji definiše vježbe i satove naleta, preobuka se završava ispitnim letom, sa ispitivačem”, kaže Ana Perišić.

Iako je jedna od dvije žene koje u Srbiji upravljaju vojnim avionima, to nije uticalo na njene radne zadatke.

“Mi imamo običaj da kažemo da avion ne poznaje jeste li muško ili žensko, da li ste potporučnik ili general, sve treba isto kao muškarci da prolazimo tu ne može da ima razlike”, ističe Ana Perišić za RTS

Razlike nema ni kada sleti. Na visini zadatka je i kada ne upravlja avionom koji u prosjeku leti 800 kilometara na sat. Tada, zajedno sa suprugom, takođe oficirom, brine o dvoje dece.

“Komplikovano je, imam dva mala djeteta, muž mi je stalno odsutan po terenima, uz dobru organizaciju, uspevam da postignem. Treba odricanja, žrtvovanja, trudim se da porodica ne trpi ali društveni život poprilično trpi. Djeca još uvijek nisu svjesna toga da kažem, znaju da mama leti i to im je normalno, kada vide avion oduševe se, ali nisu svjesni šta je to u stvari”, priča Ana Perišić.

Razlika u odnosu na druga zanimanja itekako postoji. Vojni piloti, uz obuku, spretnost i znanje mora da bude zdrav i u dobroj formi.

Iako se Ana ovim pozivom bavi gotovo deceniju i dalje ima onih koje njen izbor iznenađuje. Priznaje, manje nego 2007. kada je bila u prvoj generaciji žena koje su upisale Vojnu akadmiju.

(N.S/ Banjaluka.net)