Magazin 09.03.2018.

Ana Tešić, stručnjak za scenske igre i akrobatiku: Rado bih osmislila korake za mjuzikl

ČITANJE: 4 minute

Za predstavu „Nismo svi letači“, čija je premijera nedavno održana u Dječjem pozorištu RS, koreografiju potpisuje Ana Tešić, koreograf i stručni saradnik za scenske igre i akrobatiku na AU UNIBL.

Autor je i koreografija za predstave DP RS „Život je opaka navika“ i „Plemeniti Hahaj i strašni Hehej“.

Ljubav prema plesu počela je da pokazuje sa prvim koracima, a već sa šest godina pohađala je časove klasičnog baleta, koji je u to vrijeme bio u Banskom dvoru. Oprobala se i u folkloru, ali je strast prema klasičnom i savremenom baletu prevladala.

Dok sam bila srednjoškolka, u Banjaluci nije bilo baletske škole, pa sam na časove baleta išla u Novi Sad kod nastavnice Nade Dražete. Nakon toga, usavršavala sam se kroz seminare. Završila sam Fakultet fizičkog vaspitanja i sporta, jer je taj fakultet jedini blizak plesu i ima predmet plesovi i ritmička gimnastika – priča Tešić.

Jedno vrijeme, dodaje ona, bila je član plesnog kluba „Gemma“ i „City Jazz“, a sada sa još pet koreografa vodi plesni studio „Point“, i radi sa svim uzrastima.

Na Akademiji umjetnosti UNIBL, radi sa malim grupama glumaca, za koje kaže da su „izuzetno kreativni i slobodni u svakom izražaju“.

Sa glumcima je odlično raditi. Ima čak i onih koji prije Akademije nisu bili skloni plesu, ali su kroz ovaj predmet razvili ljubav prema ovoj vrsti umjetnosti. Oni su stvaralački nastrojeni. Daju mi novu inspiraciju, a profesorka Snježana Bijelić i ja njima puštamo da koreografijama daju svoj pečat – ističe Tešić.

Inspiracija za koreografiju predstave, objašnjava ona, mnogo zavisi i od toga šta reditelj želi da pokaže, kakvu emociju želi da probudi kod publike i kako da glumce rasporedi u prostoru.

– Najveća priprema zavisi od tematike predstave. Moram da znam čime se bavi i kakvu poruku šalje. Onda sve to uklopim u muziku i glumački ansambl. Do sada mi je bilo zadovoljstvo da radim, pogotovo kada tačno znam šta se očekuje od mene. Najlakše mi je bilo raditi sa suprugom i rediteljem Igorom Tešićem, jer slično razmišljamo kada se bavimo kreativnim radom i možemo da razgovaramo o samom procesu kod kuće, pa nema greške prilikom osmišljavanja koreografija – rekla je Tešić.

Atmosfera na probama je, kaže ona, uvijek zanimljiva. Glumci DP RS su, ističe ona, „itekako sposobni i nadareni“.

Oni su uvijek spremni na izazove. Većinom su u dobroj kondiciji. Mnoge njihove predstave su vezane za ples, pa imaju mnogo iskustva, ali i oni koji imaju možda manje kondicije, spremni su da se prepuste, kako bi jedni drugima izašli u susret i našli najbolje rješenje da im nešto ne bi bilo opterećenje, jer su gluma i predstava ipak na prvom mjestu, a ples je ukras – objašnjava Tešić.

Najviše je, dodaje ona, interesuju mjuzikli i predstave koje inače sadrže ples.

Rado bih osmislila koreografiju za bilo koji mjuzikl. To je ono što me ispunjava i čini srećnom. To sam i kao dijete najviše voljela da gledam na TV i u pozorištu  priznaje Tešić.

Ranije je, ističe ona, vježbala i do pet puta sedmično, a od kako je majka nema više toliko vremena.

Trudim se da vježbam kad god imam priliku. Srećom mogu kroz časove sa studentima i djecom, ali tu sam više posvećena njima, nego sebi, i nije mi žao. Kćerka Petra, koja ima pet godina, od rođenja ima izražen osjećaj za muziku i ples. Nisam ju forsirala. Stalno pleše i prepoznaje emociju u različitim muzičkim žanrovima. Mlađi brat Vuk je kopira u svemu. Petra ide na balet u „Point“. Srećna je. Ona i Vuk plešu po kući, prave predstave i jako im je značio proces rada na predstavi „Nismo svi letači“. Išli su sa nama na probe i bili su jako dobri. Petra mi je čak bila inspiracija za neke pokrete – rekla je Tešić.

Dugogodišnji prvak u plesu u BiH

Ana Tešić glumila je u predstavama „Ko je u ogledalu“, „Braća“ i „Zvijezda je rođena“. Radila je i koreografije za Dan Republike 2015. i 2016. godine. Takođe je postavila i igrala, uz dvije plesačice, koreografiju „Jasenovački cvijet“ u Gradini povodom 70. godina od proboja logoraša iz Jasenovca. Licencirani je koreograf Saveza modernih plesova BiH.

Bila je dugogodišnji prvak BiH, a na Evropskom prvenstvu 2005, u Novom Sadu osvojila je sedmo mjesto. Njene koreografije osvajale su prva mjesta na državnom nivou, a odlične rezultate imale su i na evropskim i svjetskim prvenstvima.

(EuroBlic)