Politika 18.08.2020.

ANALITIČARI PROCJENJUJU: Ovo bi mogla biti jedna od najporaznijih godina za opoziciju

ČITANJE: 3 minute

Nakon što su SDS napustili najviši funkcioneri u javnosti je otvorena rasprava o tome koji su uopšte dometi sadašnje opozicije u Srpskoj i da li bi to mogao da bude njen kraj, piše Srpskainfo.

Postavlja se pitanje, da li bi opozicija u Srpskoj mogla da doživi sudbinu one u Srbiji, koja je u potpunom rasulu i skoro da je više i nema, ili će nakon unutrašnjeg čišćenja od preletača izaći snažnija i odlučnija?!

Prema pisanju portala Srpskainfo, odgovor na to zasigurno ćemo dobiti na predstojećim lokalnim izborima, a analitičari već sad procjenjuju da bi ovo mogla biti jedna od najporaznijih godina za opoziciju.

Podsjećaju da osipanje opozicije traje već godinama zahvaljujući preletačima, prvenstveno onima iz SDS, koji su zarad vlastitih interesa promijenili politički dres.

SDS je tako u samo dvije godine ostala bez tri veoma bitna čovjeka u stranci, koji su godinama “vedrili i oblačili” Bijeljinom, Dobojem i Petrovom, nekim od bastiona SDS u Srpskoj, navodi Srpskainfo.

Na taj način preletači su sebe obezbijedili, ali su stranci u kojoj su se godinama uhljebljivali ostavili unutrašnje sukobe. Nepovjerenje jednih u druge je iz svakog dana sve veće jer uvijek ostaje pitanje “ko je sljedeći izdajnik”!?

Politička analitičarka Tanja Topić za Srpskainfo istrakla je da smatra da je opozicija potrošila jako puno energije fokusirajući se samo na jednog čovjeka, odnosno jednog političkog protivnika, a da istovremeno nisu ponudili jasnu viziju i program, niti su javnost uvjerili da su drugačiji od svojih političkih protivnika.

“Opozicija je dosta rascjepkana. Istovremeno se dobar dio opozicionih političkih partija, prevenstveno ona najjača – SDS, našla na udaru vladajućih, odnosno SNSD. Srpska demokratska stranka sada liči na vuneni džemper koji je počeo da se para i sada je samo pitanje kojom brzinom to paranje ide dalje. Može se reći da je završni udarac opoziciji došao od strane SNSD”, ističe Topićeva.

Univerzitetski profesor i predsednik Instituta za društvena istraživanja iz Bijeljine Drago Vuković ističe da su dometi opozicije trenutno jako mali. Dodaje da to uopšte nije nova vijest niti je takvo stanje neočekivano.

“Ovo je, istina, atipično vrijeme za opoziciju. Paradoks je u činjenici da nikada nije bilo više problema u društvu, a manje jake opozicije, koja bi pokrenula promjene i ozbiljnije rješavanje tih problema. Opozicioni lideri se žale da je jako loš ambijent za njihovo djelovanje, da nemaju medije, te da vlast kontroliše sve procese i institucije. Ima, naravno, istine u tome ali mi to više liči na izgovor vlastitog neuspjeha, zapravo bježanje od vlastitih slabosti”, rekao je Vuković u izjavi za Srpskainfo.

Tvrdi da opozicione partije imaju ozbiljan problem povratka na vlast i da nije siguran da li će se to i kada desiti. Prije je, kako navodi Vuković, moguće da se ne tako brzo pronađu neke nove stranke i lideri koji bi bili uspješniji.

(N.S/ Banjaluka.net)

Oznake: SDS