ANALITIČARI PROCJENJUJU: Šta donose ovogodišnji izbori u pet zemalja regiona?

Osim u Bosni i Hercegovini, ove godine izbori će se održati i u Srbiji, Crnoj Gori, Hrvatskoj i Sjevernoj Makedoniji, zbog čega, prema ocjeni analitičara, treba očekivati zaoštravanje odnosa, sve više nacionalnih prepucavanja i fingiranih sukoba.

Kako naglašavaju, već na primjeru Srbije i Crne Gore može se vidjeti kako će u ovoj godini region funkcionisati, a kako se u kojoj zemlji izbori budu bližili, takvi “sukobi” postaće svakodnevica. Crna Gora, recimo, odlučila je da građanima Srbije i Republike Srpske zabrani ulazak u ovu zemlju, što se može tumačiti jedino kroz prizmu izbora i homogenizacije vlastitog biračkog tijela.

U Srbiji, parlamentarni, pokrajinski i lokalni izbori biće održani 21. juna, dok se u Crnoj Gori parlamentarni izbori očekuju na jesen, isto kao i u Bosni i Hercegovini i Republici Srpskoj. Podsjećamo da je CIK BiH nedavno izbore u BiH sa 4. oktobra odgodio za 15. novembar. Zanimljivo je i da opozicija u Crnoj Gori još nije priznala rezultate izbora iz 2016. godine, jer smatra da su pokradeni i da je izvršen državni udar.

Cvjetin Milivojević, politički analitičar iz Beograda, kaže za “Nezavisne” da se zaoštravaju odnosi Beograda i Podgorice te da problemi sa Centralnom izbornom komisijom u BiH samo naoko djeluju benigno.

“Ovo što se dešava u posljednje vrijeme je jedna vrsta fingiranog sukoba koji se koristi da se pumpaju mišići pred biračima u sopstvenim zemljama”, rekao je Milivojević misliće na odnose Srbije i Crne Gore.

Ističe da tek nakon izbora u regionu možemo očekivati normalizaciju situacije. Kada je u pitanju BiH, Milivojević naglašava da se radi o klasičnoj politizaciji izbornog procesa te da se ide dotle da se izbori i odgode.

“To je jedna vrsta benignog problema, ali iza toga stoje daleko dublji problemi”, naglasio je Milivojević.

Iako se činilo da će glavna tema izbora u zemljama regiona biti korona i posljedice koje je ona izazvala u privredi, po svemu sudeći, kako vrijeme odmiče, u fokus se vraćaju poznate političke priče i sukobi koji već decenijama opterećuju saradnju.

“Ne treba očekivati nešto bolje kada je saradnja u regiji u pitanju i to iz prostog razloga što su svi prilično fokusirani na sebe. Funkcioniše se po istoj matrici već godinama, a ta matrica je takva da u izbornim kampanjama znači bildanje nacionalnih mišića i širenje netrpeljivosti prema susjedima”, rekla je Tanja Topić, politički analitičar iz Banjaluke.

Ona naglašava da su i građani u zemljama regiona digli ruke od mogućnosti bilo kakvih promjena te da su ili otišli van granica ili su ostali zacementirani u busijama koje su im nametnule politike.

Prema procjenama analitičara, u narednom periodu može se očekivati i zaoštravanje odnosa između Hrvatske i Srbije te Hrvatske i Bosne i Hercegovine, jer su parlamentarni izbori u Hrvatskoj raspisani za 5. juli. S obzirom na to da se u Sabor biraju i poslanici iz BiH, gotovo je nemoguće da ne dođe do problema i nacionalnog prepucavanja. U Hrvatskoj je početkom godine održan i drugi krug predsjedničkih izbora, u kojem je Zoran Milanović iz SDP-a pobijedio Kolindu Grabar Kitarović iz HDZ-a, a i tada je bilo ozbiljnih varnica na relaciji Sarajevo – Zagreb, posebno onih koje se odnose na vehabije i bezbjednost.

Kada je riječ o Sjevernoj Makedoniji, u njoj se održavaju privremeni parlamentarni izbori, a to je odlučeno na sastanku lidera najvećih političkih partija i to nakon samita EU u oktobru 2019. godine, na kome i pored obećanja i očekivanja nije određen datum za početak pristupnih pregovora za ovu zemlju. Izbori su prvobitno planirani za 12. april, ali su zbog virusa korona odgođeni i vrlo vjerovatno će biti održani na jesen.

(Nezavisne)

VODEĆE SRPSKE MANIFESTACIJE: Izvjesno je da se festivali neće desiti u avgustu u najavljenom formatu

Vodeće srpske manifestacije među kojima su EXIT, Beerfest, Nishville, Lovefest i druge, obratili su se javnosti u novom, zajedničkom pismu, u kojem poručuju da je zbog pogoršanja epidemiološke situacije izvesno da se domaći festivali neće desiti u avgustu u planiranom formatu: “Podsećamo javnost da su srpske manifestacije zakazane za avgust ove godine na preporuku nadležnih

DEMANTI: “Milenko Đaković ostaje privržen politici DNS-a”

Povodom teksta objavljenog na portalu banjaluka.net pod naslovom “Nezvanično: Milenko Đaković možda ide u Demos?”, a prenesenog na portalu prijedor24h.net, Informativna služba Gradskog odbora DNS-a u Prijedoru i Milenko Đaković oglasili su se demantijem. Njihovo reagovanje prenosimo u cijelosti: “Gradonačelnik Prijedora i predsjednik Regionalnog odbora DNS-a Prijedor Milenko Đaković i u budućnosti ostaje privržen politici

TALIĆ NA POPULARNOM KUPALIŠTU: Uskoro sanacija “Zlajine plaže”

Popularno banjalučko kupalište „Zlajina plaža“ uskoro bi trebala biti sanirano. Nastavak je to inicijative koju je pokrenuo prošle godine predsjednik Skupštine grada Banja Luka Zoran Talić zajedno sa mještanima MZ Kočićev vijenac. On je danas obišao popularno banjalučko kupalište sa načelnikom Odjeljenja za komunalne poslove grada Banja Luka, Petrom Bilčarem kako bi se dogovorila dalja

NA RESPIRATORIMA 93 PACIJENTA Još šest osoba preminulo od korone u Srbiji

U  Srbiji je do 15 časova 6. jula 2020. godine registrovano još 289 novooboljelih od korona virusa, a šest ljudi je preminulo. Registrovano je ukupno 16.420 potvrđenih slučajeva COVID 19. Testirani su uzorci 7.872 osobe objavljeno je na sajtu Covid19.rs. Ukupan broj preminulih od početka epidemije popeo se na 317, prenosi Telegraf. (A.M/banjaluka.net)