Vijesti 31.12.2015.

Analiza: Događaji koji su obilježili 2015.

ČITANJE: 9 minuta

policija

Teroristički napadi u Zvorniku i Rajlovcu, u kojima su ubijena trojica pripadnika bezbjednosnih službi, bez sumnje obilježili su odlazeću 2015. godinu.

Sa druge strane, nešto optimizma donijeli su usvajanje Reformske agende i zamah na evropskom putu, koji će epilog dobiti podnošenjem aplikacije za status kandidata već u mjesecu pred nama.

Terorističke ideologije prisutne i u BiH osudio je cijeli svijet, uključujući i ključne lidere Bošnjaka, koji su usvojili deklaraciju o odbacivanju terorizma.

Bečkim samitom našem regionu obećane su milijarde evra investicija i povoljnih kredita za razvoj, a Aleksandar Vučić, predsjednik Vlade Srbije, uprkos napadu u Potočarima, s ostalim liderima u regionu napravio je odlučne korake ka boljoj budućnosti i pomirenju.

Nizom manifestacija obilježeno je 20 godina od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, koje su ponovo otvorile pitanje različitih pogleda na budućnost BiH i možda više nego ikad ranije pokazale da su dijalog i međusobno razumijevanje jedini put naprijed.

Referendum u RS i odluka Suda BiH o Danu Republike uzburkali su duhove, a usvajanje zakona o radu u FBiH i u RS otvorilo je pitanje položaja radnika i rješavanje nagomilanih socijalnih problema.

Januar

Prvi mjesec u godini obilježio je optimizam lidera novim pristupom Evropske unije prema BiH, koju su istovremeno posjetili šefovi diplomatija Velike Britanije i Njemačke. U tom mjesecu i Lars Gunar Vigemark imenovan je na mjesto specijalnog predstavnika EU za BiH. Poslije velikih unutrašnjih previranja, Predsjedništvo BiH usvojilo je izjavu kojom se BiH obavezuje na reforme. Na unutrašnjem planu, mjesec je obilježio protest oko 1.500 prevoznika iz RS i zahlađenje bilateralnih odnosa BiH i Crne Gore zbog problema u vezi sa Sutorinom. Veliku medijsku pažnju dobio je novi Zakon o javnom redu i miru koji je predložila Vlada RS, a puno riječi bilo je i o izvozu oružja iz BiH u Ukrajinu, zbog čega je Boris Tučić, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa, podnio ostavku.

Mirsad Kebo, bivši potpredsjednik FBiH, predao je Tužilaštvu BiH drugi dio dokumentacije o zločinima odreda El Mudžahid nad Srbima.

Februar

Mjesec februar obilježili su tragedija na površinskom kopu Dubrave u Rudniku Kreka, kod Tuzle, kada je zemlja žive zatrpala četiri berača ćumura, i hapšenje Azre Miletić, sudije Suda BiH, zbog korupcije. U februaru je i Predsjedništvo BiH, poslije višednevnih pregovora političkih lidera, imenovalo Denisa Zvizdića, kadar SDA, za predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH. Puno riječi bilo je i u vezi s radikalnim islamistima u BiH, a javnost su šokirale fotografije zastava IS-a u Gornjoj Maoči. Takođe, istog mjeseca bezbjednosne agencije uhapsile su sedam džihadista na putu prema Siriji.

Značajna pažnja posvećena je i tužbama Hrvatske i Srbije za genocid koje su na zadovoljstvo, ali i žalost mnogih, odbačene.

Mart

Kolinda Grabar-Kitarović, novoizabrana predsjednica Hrvatske, za prvu zvaničnu posjetu izabrala je Bosnu i Hercegovinu. Treći mjesec godine obilježili su i maratonski pregovori u vezi s formiranjem Vlade FBiH, a Goran Zubac, tadašnji direktor SIPA, osuđen je na godinu dana uslovno.

Bosni i Hercegovini otvorena su vrata EU, nakon što su ministri spoljnih poslova EU odobrili stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Ranko Škrbić, ambasador BiH u Srbiji, podnio je ostavku na tu funkciju. Dobra vijest u ovom mjesecu stiže iz Prištine, gdje su zvaničnici EU rekli da će dati milijardu evra za razvoj infrastrukture na zapadnom Balkanu. Nakon višemjesečnih pregovora, parlament BiH imenovao je Savjet ministara BiH i počelo je zaoštravanje sukoba između vlasti u RS i predstavnika RS koji su na vlasti u BiH.

April

Teroristički napad u Zvorniku, kada je Nerdin Ibrić upao i policijsku stanicu i ubio policajca Dragana Đurića, a još dvojicu ranio.

Milorad Dodik, predsjednik RS, posjetio je Srebrenicu i odao poštu stradalim Srebreničanima, a Narodna skupština RS usvojila je deklaraciju povodom apelacije Bakira Izetbegovića o ustavnosti Dana RS.

Brisel je prihvatio pet saobraćajnih projekata koje je odredila BiH, između ostalog i autoput od Banjaluke do Sarajeva. Hranom iz vrtića u Sarajevu otrovalo se više od 100 djece.

Maj

Bosna i Hercegovina je od Belgije preuzela šestomjesečno predsjedavanje Komitetom ministara Savjeta Evrope. Uhapšeni su osumnjičeni za kriminal u “Bosnalijeku”, a u maju je uhapšen i Sejfudin Tokić zbog isticanja ratne zastave Armije RBiH.

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdoan posjetio je BiH, kao i Aleksandar Vučić, premijer Srbije.

Uhapšene su desetine osoba povezanih s teroristima, pojedini od njih optuženi za planiranje terorističkih napada na institucije RS.

Jun

Šesti mjesec u godini definitivno je obilježila posjeta pape Franje Bosni i Hercegovini, kog su dočekale desetine hiljada katoličkih vjernika.

Puno pažnje javnosti privukla je i Reformska agenda, koju su “Nezavisne” ekskluzivno objavile, a koju na početku nije htjela da prihvati Vlada RS, nezadovoljna načinom na koji je usvojena. Ono što je ranijih mjesci najavljivano u junu je doživjelo kulminaciju, jer je BiH postala crna rupa Evrope i jedina koja nije prešla sa analognog na digitalno emitovanje signala. U Švajcarskoj je uhapšen Naser Orić, ratni komandant bosanskih snaga u Srebrenici, zbog čega je Bakir Izetbegović tražio da Tomislav Nikolić ne dođe u planiranu posjetu BiH. Velika prašina podigla se i u vezi s poskupljenjem struje u RS.

Jul

Dvadeseta godišnjica zločina u Srebrenici, komemoracija u Potočarima za 136 žrtava i napad na Aleksandra Vučića tokom komemoracije, obilježili su mjesec. Uz ovu godišnjicu, velika prašina digla se u vezi s rezolucijom Velike Britanije u Ujedinjenim nacijama o genocidu u Srebrenici, koju je blokirala Rusija, na traženje Srbije.

Napetosti i teške riječi između Aleksandra Vučića i Bakira Izetbegovića smirene su tokom posjete tročlanog Predsjedništva BiH Beogradu, a impuls na evropskom putu BiH dobila je posjetom Angele Merkel Sarajevu.

Tog mjeseca usvojena je i Reformska agenda, a u FBiH usvojen je i novi Zakon o radu.

Narodna skupština RS izglasala je održavanje referenduma o pravosuđu u BiH i nametnutim odlukama visokih predstavnika, a prvobitno najavljeni rok za njegovo održavanje bila je sredina oktobra.

Bh. poljoprivredi zaprijetila je najveća suša posljednjih godina, a američka vlada odlučila je da i dalje ostanu sankcije SDS-u.

Avgust

Bečki samit, održan krajem mjeseca, donio je dobre vijesti za BiH: Za budućnost regiona izdvojeno je 600 miliona evra za infrastrukturne projekte, a BiH i Crna Gora potpisale su sporazum o granici. EU je odobrila uvoz mlijeka iz BiH, ali je tu odluku ubrzo blokirala Hrvatska.

Pero Gudelj, vlasnik trgovinskog lanca FIS, pucao je sebi u glavu, a zahvaljujući brzoj intervenciji, spasen mu je život.

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv ratnog komandanta Armije RBiH u Srebrenici Nasera Orića i njegovog tjelohranitelja iz tog perioda, Sabahudina Muhića, zbog ratnog zločina nad Srbima.

Vučićeva inicijativa o zajedničkom sjećanju na žrtve zločina u balkanskim ratovima odbačena je u Hrvatskoj i FBiH.

Košarkaška kadetska reprezentacija BiH osvojila je zlato na Evropskom prvenstvu, a atletičar Amel Tuka bronzu na Svjetskom prvenstvu.

Septembar

Poslanik u parlamentu BiH Mladen Ivanković Lijanović, njegov brat Jerko Ivanković Lijanović, ministar poljoprivrede FBiH, ministar trgovine FBiH Milorad Bahilj i još osam osoba uhapšeni su zbog organizovanog kriminala, kojim je budžet BiH oštećen za najmanje 11,6 miliona KM. Osumnjičeni su za neplaćanje poreza, poresku utaju ili prevaru i za pranje novca. Uz Mladena i Jerka, uhapšena su i njihova druga dva brata, Slavo i Jozo Ivanković Lijanović, suvlasnici porodične firme “Lijanovići” Široki Brijeg.

Tog mjeseca “Nezavisne” su organizovale veliku konferenciju povodom 20 godina Dejtonskog sporazuma, a gosti su nam bili, između ostalih, Filip Vujanović, Milorad Dodik, Bakir Izetbegović, Denis Zvizdić, Dragan Čović i brojni drugi visoki gosti. Zaključak konferencije je da dijalog nema alternativu.

Oktobar

Mnogo značajnih događaja obilježilo je neobično dinamični oktobar: Nakon istorijskog pomirenja Bakira Izetbegovića i Fahrudina Radončića, SBB je ušao u federalnu vladu. U RS suprotne tendencije: sukob između koalicije oko SNSD-a i Saveza za promjene kulminirao je nakon što je Savez u oktobru zatražio prijevremene izbore i ostavku Vlade RS.

Četiri rudara su poginula, a dvojica povrijeđena u jami Rudnika mrkog uglja Kakanj. BiH, Srbija i Turska potpisale su program o saradnji, a naša zemlja je uz sankcije preuzela predsjedavanje Energetskom zajednicom.

Mladen Ivanić je najavio povlačenje sa čela PDP-a, a počela je izgradnja mosta kod Bratunca, čiji su početak ozvaničili Milorad Dodik i Aleksandar Vučić.

Izrečena je prva presuda državljanima BiH za priključivanje Islamskoj državi, a tog mjeseca je na američkoj crnoj listi završio i terorista Nusret Imamović.

Novembar

Presudom Ustavnog suda BiH o neustavnosti 9. januara kao Dana RS pokrenuta je lavina događaja, čiji se intenzitet ni danas ne stišava.

Nešto više optimizma donio je izvještaj o napretku BiH, za koji su predstavnici Evropske komisije izjavili da je najpozitivniji do sada. Dobra vijest je stigla iz Srebrenice, kojoj je Srbija donirala deset, a RS tri miliona maraka. Tog mjeseca obilježili smo i 20 godina od potpisivanja Dejtonskog sporazuma, a “Nezavisne” su pozvane na centralnu manifestaciju u Dejton.

Mjesec je obilježio i teroristički napad Enesa Omeragića u Rajlovcu, kada su poginuli vojnici Armin Salkić i Nedeljko Radić. Tog mjeseca je u Janji, kod Bijeljine, u motelu “Dallas” pronađena eksplozivna naprava.

Mile Radišić, kontroverzni banjalučki biznismen, zbog “Medicinske elektronike” završio je iza rešetaka nakon što se predao pravosudnim organima, dok je Milorad Dodik, predsjednik RS, podnio tužbu protiv sebe, kako bi na taj način stao na kraj optužbama Saveza za promjene.

Održana je zajednička sjednica Savjeta ministara BiH i Vlade Srbije, kojoj su predsjedavali Denis Zvizdić i Aleksandar Vučić.

Decembar

Ćamil Duraković, načelnik opštine Srebrenica i čovjek koji je preživio masakr srebreničkih Bošnjaka u julu 1995. godine, izabran je za ličnost godine “Nezavisnih novina” zbog njegovog zalaganja za pomirenje i suživot Srba i Bošnjaka. Aleksandra Samardžić i Amel Tuka dobili su laskavu titulu vladara bh. sporta na izboru “Nezavisnih” za najbolje sportiste.

RS prekinula je saradnju sa SIPA, Sudom i Tužilaštvom BiH nakon upada SIPA u Policijsku stanicu u Novom Gradu, što je pokrenulo lavinu događaja koji su kulminirali potpisivanjem protokola o saradnji između policijskih agencija.

Usvojen je i Zakon o radu u RS nakon izlaska sindikalaca na ulice i izbacivanja Ranke Mišić, sindikalnog lidera, iz skupštinske dvorane.

Bošnjački lideri su tog mjeseca usvojili deklaraciju o odbacivanju terorizma, a Evropski parlament je usvojio rezoluciju da Dejtonski sporazum, iako manjkav, ostaje temelj identiteta BiH.

U Banci Srpske ostalo je zarobljeno 150 miliona KM depozita, nakon što je u uvedena prinudna uprava.

(Nezavisne novine)