ANALIZA Istraživači odredili ideološke predznake stranaka u RS i FBiH

Liberalni forum nedavno je radio na projektu, koji za cilj ima određivanje pozicija političkih stranaka u BiH na dvodimenzionalnoj političkoj osi.

Nakon provedene ankete među političkim strankama u BiH, dobili su ideološki kompas, koji pokazuje gdje se koja politička partija u BiH nalazi kada su njihove ideologije u pitanju.

U društvenom pogledu, s prosječnim rezultatom +5,8, najkonzervativnija stranka je HDZ BiH. Slijede je DNS s prosječnim rezultatom 5,2, te SDS s prosječnim rezultatom 4,7.

Društveno najliberalnija politička stranka je Građanski savez, s prosječnim rezultatom -5,8. Slijede Naša stranka s prosječnim rezultatom -4,7, te LDS s prosječnim rezultatom -4,4.

U ekonomskom pogledu, stranka koja je najsklonija državnom intervencionizmu je Socijalistička partija s prosječnim rezultatom -5, zatim SDP s prosječnim rezultatom -4,3 te SNSD s prosječnim rezultatom -3,8.

S druge strane, stranke po pitanju sklonosti tržišnom rješenju za ekonomske odnose prvu poziciju dijele PDP i LDS s prosječnom ocjenom 8,8, a zatim slijede NDP s prosječnom ocjenom 6,5, te GS s prosječnom ocjenom 6,3.

Na osnovu dobijenih rezultata, prema modernoj političkoj podjeli, stranke u BiH možemo svrstati u sljedeće ideološke pozicije:

Socijalističke stranke: SP

Socijaldemokratske stranke: SDP

Socijalno-liberalne stranke: DF i NS

Konzervativno-liberalne stranke: NDP

Tržišno-liberalne stranke: GS i LDS

Socijalno-konzervativne stranke: SDA, DNS, HDZ BiH i SDS

Liberalno-konzervativne stranke: PDP, SBB, HDZ 1990, NB

Kada je riječ o SNSD-u, u pitanju je stranka koja je u ekonomija lijevo pozicionirana, odnosno sklonija državnom intervencionizmu nego prepuštanju odnosa tržištu, a u društvenom smislu oslanjanju na paternalističku državu i tradicionalne obrasce.

– Temeljna ideja političkog kompasa je da se politička ideologija može bolje mjeriti duž dvije odvojene i nezavisne ose. Ekonomska (lijevo-desna) osa mjeri mišljenje o tome kako se ekonomija treba voditi: “lijevo” se definiše kao želja za ekonomijom vođenom državnim intervencionizmom i kontrolom (što može podrazumijevati državni, entitetski, kantonalni ili opšinski nivo vlasti), dok je “desno” definisano kao želja da ekonomija bude prepuštena tržišnim odnosima uz što manji upliv države – objašnjavaju oni.

(Srpskainfo)

Vrtić u Domu “Rada Vranješević” vrata otvara u junu

Vrtić u Domu za djecu i omladinu bez roditeljskog staranja “Rada Vranješević”, čija adaptacija i rekonstrukcija počinju u martu, trebalo bi da bude otvoren u junu, rekao je Vladimir Kajkut, direktor Doma. Prema njegovim riječima, u toku je postupak raspisivanja tendera za izvođenje radova na adaptaciji vrtića u sklopu Doma, za šta je Vlada RS

Izgradnja četiri HE na Vrbasu čeka Ruse

Izgradnja četiri kaskadne hidroelektrane (HE) na donjem toku rijeke Vrbas kod Laktaša, usaglašena u septembru prošle godine, još nije počela, potvrdili su nam u Ministarstvu energetike i rudarstva RS. Podsjećanja radi, najavljeno je da će ruski partner, firma “Rakurs” iz Peterburga, doći da obavi istraživanja, međutim, iz Ministarstva nam je potvrđeno da još niko nije

BOMBAŠ PRED VRATIMA SLOBODE Centar za socijalni rad: Porodica umanjuje teško duševno stanje Stevanovića

Centar za socijalni rad Banjaluka (CSR) utvrdio je da članovi porodice bombaša Željka Stevanovića, koji je osuđen na prisilno liječenje zbog ubistva Bore Topića, vozača “Autoprevoza”, imaju sklonost ka idealizaciji porodičnih odnosa, te da minimiziraju teško duševno stanje u kojem se nalazi Stevanović, saznaje Srpskainfo. U CSR su ujedno zaključili da, obzirom da nisu u

Pavlović priznao da je prijetio banjalučkoj novinarki

Banjalučanin Mileta Pavlović priznao je da je prije dva dana prijetio novinarki Milkici Milojević, saznaju nezvanično “Nezavisne”. Podsjećamo, banjalučka policija uhapsila je u petak Miletu Pavlovića zbog sumnje da je prijetio Milkici Milojević, novinarki “EuroBlica”. Iz Policijske uprave (PU) Banjaluka saopšteno je, navodeći njegove inicijale, da je on uhapšen zbog sumnje da je izvršio krivično

Mladi banjalučki muzičari u humanitarnoj misiji

Mladi banjalučki bendovi “Rotten”, U.D.B.A. i “Đepeto” zajedničkim snagama organizuju humanitarni koncert za štićenike Doma “Rada Vranješević”. Ovaj događaj biće održan ove subote s početkom u 20 časova u Sokolskom domu u Banjaluci. Povodom najavljenog koncerta jedan od organizatora Kerim Kobilj iz benda “Rotten” ističe da mladi ljudi treba da rade ovakve akcije što je