ANALIZA Istraživači odredili ideološke predznake stranaka u RS i FBiH

Liberalni forum nedavno je radio na projektu, koji za cilj ima određivanje pozicija političkih stranaka u BiH na dvodimenzionalnoj političkoj osi.

Nakon provedene ankete među političkim strankama u BiH, dobili su ideološki kompas, koji pokazuje gdje se koja politička partija u BiH nalazi kada su njihove ideologije u pitanju.

U društvenom pogledu, s prosječnim rezultatom +5,8, najkonzervativnija stranka je HDZ BiH. Slijede je DNS s prosječnim rezultatom 5,2, te SDS s prosječnim rezultatom 4,7.

Društveno najliberalnija politička stranka je Građanski savez, s prosječnim rezultatom -5,8. Slijede Naša stranka s prosječnim rezultatom -4,7, te LDS s prosječnim rezultatom -4,4.

U ekonomskom pogledu, stranka koja je najsklonija državnom intervencionizmu je Socijalistička partija s prosječnim rezultatom -5, zatim SDP s prosječnim rezultatom -4,3 te SNSD s prosječnim rezultatom -3,8.

S druge strane, stranke po pitanju sklonosti tržišnom rješenju za ekonomske odnose prvu poziciju dijele PDP i LDS s prosječnom ocjenom 8,8, a zatim slijede NDP s prosječnom ocjenom 6,5, te GS s prosječnom ocjenom 6,3.

Na osnovu dobijenih rezultata, prema modernoj političkoj podjeli, stranke u BiH možemo svrstati u sljedeće ideološke pozicije:

Socijalističke stranke: SP

Socijaldemokratske stranke: SDP

Socijalno-liberalne stranke: DF i NS

Konzervativno-liberalne stranke: NDP

Tržišno-liberalne stranke: GS i LDS

Socijalno-konzervativne stranke: SDA, DNS, HDZ BiH i SDS

Liberalno-konzervativne stranke: PDP, SBB, HDZ 1990, NB

Kada je riječ o SNSD-u, u pitanju je stranka koja je u ekonomija lijevo pozicionirana, odnosno sklonija državnom intervencionizmu nego prepuštanju odnosa tržištu, a u društvenom smislu oslanjanju na paternalističku državu i tradicionalne obrasce.

– Temeljna ideja političkog kompasa je da se politička ideologija može bolje mjeriti duž dvije odvojene i nezavisne ose. Ekonomska (lijevo-desna) osa mjeri mišljenje o tome kako se ekonomija treba voditi: “lijevo” se definiše kao želja za ekonomijom vođenom državnim intervencionizmom i kontrolom (što može podrazumijevati državni, entitetski, kantonalni ili opšinski nivo vlasti), dok je “desno” definisano kao želja da ekonomija bude prepuštena tržišnim odnosima uz što manji upliv države – objašnjavaju oni.

(Srpskainfo)

Radojičić sa ruskim ambasadorom

Ambasador Ruske Federacije u BiH Petar Ivancov, čestitao je danas 22. april, Dana grada Banje Luke, uz želju da naš grad dodatno proširi saradnju sa lokalnim zajednicama u Rusiji.

PODJELA POZICIJA U RS: DEMOS najbolje prošao

Prema predloženom Sporazumu o zajedničkom djelovanju stranaka vladajuće koalicije u RS do 2022. godine, SNSD bi trebalo da ima 47 rukovodećih pozicija u javnim preduzećima, ustanovama i institucijama, DNS i Socijalistička partija po devet, DEMOS sedam, Ujedinjena Srpska četiri, a NDP tri direktorske funkcije Lider SNSD-a Milorad Dodik rekao je da su na sastanku na

POVODOM DANA GRADA Položeni vijenci na Trgu palih boraca

Povodom 22. aprila – Dana grada i dana oslobođenja Banje Luke od fašizma u Drugom svjetskom ratu, danas su položeni vijenci na spomenik palim borcima u centru grada.  U ime Grada Banje Luke, vijenac su položili gradonačelnik Igor Radojičić, predsjednik Skupštine grada Zoran Talić i zamjenik gradonačelnika Srđan Amidžić. – Banja Luka sa ponosom obilježava

ČUBRILOVIĆ: Banjaluka prepoznatljiva evropska destinacija

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović čestitao je danas gradonačelniku Banjaluke Igoru Radojičiću i predsjedniku Skupštine grada Zoranu Taliću 22. april – Dan grada sa željom da nastave intenzivan razvoj grada koji je postao prepoznatljiva evropska destinacija.

Promocija knjige Vukana Dubočanina na Pravnom fakultetu u Banjaluci

Pravni fakultet Univerziteta u Banjaluci i “Zadužbina Petar Kočić” Banjaluka – Beograd organizuju promociju knjige Vukana Dubočanina, “Otrugnuto od zaborava – Priče iz novinarske beležnice”. Promocija će se održati sutra u 18 časova u sali 48/I na Pravnom fakultetu Univerziteta u Banjaluci. O knjizi će govoriti, profesor dr Nikola Mojović, redovni profesor Pravnog fakulteta i

U Srpskoj najplaćeniji bankari, najmanje zarađuju građevinci

Najviša prosječna neto plata u martu isplaćena je u finansijskoj djelatnosti i djelatnosti osiguranja – 1.445 KM, a najniža u građevinarstvu – 617 KM. Prosječna martovska plata u Srpskoj iznosila je 886 KM, a prosječna bruto plata 1.373 KM, saopštili su iz Saveza sindikata RS. Prosječna neto plata nakon u martu 2019. u odnosu na