ANALIZA Istraživači odredili ideološke predznake stranaka u RS i FBiH

Liberalni forum nedavno je radio na projektu, koji za cilj ima određivanje pozicija političkih stranaka u BiH na dvodimenzionalnoj političkoj osi.

Nakon provedene ankete među političkim strankama u BiH, dobili su ideološki kompas, koji pokazuje gdje se koja politička partija u BiH nalazi kada su njihove ideologije u pitanju.

U društvenom pogledu, s prosječnim rezultatom +5,8, najkonzervativnija stranka je HDZ BiH. Slijede je DNS s prosječnim rezultatom 5,2, te SDS s prosječnim rezultatom 4,7.

Društveno najliberalnija politička stranka je Građanski savez, s prosječnim rezultatom -5,8. Slijede Naša stranka s prosječnim rezultatom -4,7, te LDS s prosječnim rezultatom -4,4.

U ekonomskom pogledu, stranka koja je najsklonija državnom intervencionizmu je Socijalistička partija s prosječnim rezultatom -5, zatim SDP s prosječnim rezultatom -4,3 te SNSD s prosječnim rezultatom -3,8.

S druge strane, stranke po pitanju sklonosti tržišnom rješenju za ekonomske odnose prvu poziciju dijele PDP i LDS s prosječnom ocjenom 8,8, a zatim slijede NDP s prosječnom ocjenom 6,5, te GS s prosječnom ocjenom 6,3.

Na osnovu dobijenih rezultata, prema modernoj političkoj podjeli, stranke u BiH možemo svrstati u sljedeće ideološke pozicije:

Socijalističke stranke: SP

Socijaldemokratske stranke: SDP

Socijalno-liberalne stranke: DF i NS

Konzervativno-liberalne stranke: NDP

Tržišno-liberalne stranke: GS i LDS

Socijalno-konzervativne stranke: SDA, DNS, HDZ BiH i SDS

Liberalno-konzervativne stranke: PDP, SBB, HDZ 1990, NB

Kada je riječ o SNSD-u, u pitanju je stranka koja je u ekonomija lijevo pozicionirana, odnosno sklonija državnom intervencionizmu nego prepuštanju odnosa tržištu, a u društvenom smislu oslanjanju na paternalističku državu i tradicionalne obrasce.

– Temeljna ideja političkog kompasa je da se politička ideologija može bolje mjeriti duž dvije odvojene i nezavisne ose. Ekonomska (lijevo-desna) osa mjeri mišljenje o tome kako se ekonomija treba voditi: “lijevo” se definiše kao želja za ekonomijom vođenom državnim intervencionizmom i kontrolom (što može podrazumijevati državni, entitetski, kantonalni ili opšinski nivo vlasti), dok je “desno” definisano kao želja da ekonomija bude prepuštena tržišnim odnosima uz što manji upliv države – objašnjavaju oni.

(Srpskainfo)

Dok je bio u provodu zapaljen mu skupi auto

Skupocjeni pasat, star nepune dvije godine, zapaljen je u banjalučkom naselju Ada, a u tim momentima njegov vlasnik Miloš M. (35) bio je u noćnom provodu u obližnjem lokalu, saznaju “Nezavisne”. Istraga u ovom slučaju se sprovodi, a o svemu je obaviješten i dežurni tužilac i, kako nezvanično saznajemo, slučaj je okvalifikovan kao oštećenje i

ANA TRIŠIĆ BABIĆ O DENISU KULJIŠU: Nije dozvoljavao da ga svrstaju u grupu i ograniče

Ana Trišić Babić, savjetnica člana predsjedništva Bosne i Hercegovine iz Republike Srpske i bivša zamjenica ministra inostranih poslova BiH napisala je emotivno pismo povodom smrti novinara i velikog čovjeka Denisa Kuljiša koje prenosimo u cjelosti: Ništa tako glasno ne podsjeti na život kao njegova suštinska suprotnost. Ništa ne podsjeti na ljepotu življenja, na ljepotu prijateljstva,

Bolković o Denisu Kuljišu: Nema u ovom podneblju i naraštaju nitko ni sličan

Romano Bolković se dirljivim tekstom oprostio od svog prijatelja Denisa Kuljiša, koji je preminuo danas u Zagrebu nakon kratke i teške bolesti. Bolković je tekst kojim se oprostio od Kuljiša objavio na Facebooku, a mi ga prenosimo uz dozvolu autora. “Kaže mi Nada da su govorili da si blijed, da odeš do liječnika, ali kao

TRNINIĆ: Prioritet povezivanje Banjaluke i Beograda

Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Neđo Trninić, koji će danas prisustvovati svečanom puštanju u saobraćaj dionice autoputa “Miloš Veliki” od Obrenovca do Ljiga, rekao je Srni da Srpska pokušava da prati Srbiju kada je riječ o investiranju u saobraćajnu infrastrukturu, a prioritet joj je povezivanje Banjaluke sa Beogradom. On je istakao da Srbija mnogo

ERS: Neće doći do poskupljenja struje u Srpskoj

Do poskupljenja električne energije u Srpskoj za sada neće doći iako za tako nešto postoje opravdani ekonomski razlozi, tvrde u preduzeću “Elektroprivreda Republike Srpske” (ERS). Informacije o mogućem poskupljenju struje u Srpskoj pojavile su se početkom prošlog mjeseca zbog povećanja troškova Rudnika i termoelektrane (RITE) “Ugljevik” do kojih je doveo projekat odsumporavanja, ali u matičnom

IRB: U istočni dio Srpske plasirano 74,8 miliona KM

Investiciono-razvojna banka Republike Srpske plasirala je posredstvom kreditnih linija u prvih šest mjeseci 74.803.421 KM u istočni dio Srpske, izjavila je Srni direktor IRB-a Snežana Vujnić. Ona je istakla da je kroz zajmove, a posredstvom Fonda za razvoj istočnog dijela Republike Srpske u ovom periodu plasirano 16.980.000 KM, Fonda za stanovanje 23.677.246 KM, a posredstvom