Politika 26.05.2021.

ANALIZA: Jednoglasna podrška većim platama – uspjeh Radovana Viškovića

ČITANJE: 4 minute

Poslanici Narodne skupštine Republike Srpske usvojili su juče, jednoglasno, set zakona kojima se povećavaju plate radnicima i u javnom i u realnom sektoru u Republici Srpskoj, što je svojevrsna potvrda da parlamentarci mogu biti jedinstveni i da samo kada su jedinstveni narodu može biti bolje.

Za nova zakonska rješenja kojima se povećavaju plate radnicima u Republici Srpskoj glasali su svi poslanici i pozicije i opozicije, što je pokazatelj da se, bez obzira na česte nesuglasice i različite stavove, ipak mogu dogovoriti o važnim pitanjima za građane Republike Srpske koje na kraju i predstavljaju, i koji su ih i birali.

Takvo jedinstvo u poslaničkim klupama, kao juče, odavno nismo vidjeli u Parlamentu Republike Srpske, a najveći “krivac” za to je Radovan Višković, predsjednik Vlade Republike Srpske. Ono što mnogima nije pošlo za rukom duži period, a to je da povodom određenog pitanja ujedini poziciju i opoziciju u Narodnoj skupštini RS, pošlo je premijeru Viškoviću koji je prvi inicirao i bukvalno “izgurao” do kraja priču o povećanju plata svim radnicima u Republici Srpskoj.

Na tom putu, nije mu bilo lako, ali je pažljivo saslušao sve pristigle prijedloge, i od predstavnika poslodavaca, sindikata, političkih partija i drugih učesnika u razgovorima, te je zajedno sa svojim saradnicima na sjednici Vlade RS “presjekao” i donio odluku o povećanju plata svim radnicima u Republici Srpskoj.

Ovo je svakako pobjeda Vlade RS, na čelu sa premijerom Viškovićem, koja je ujedinila suprostavljene stavove, politike, suparničke tabore, a istovremeno se izdigla iznad opšte krize izazvane pandemijom korona virusa, te je i u takvim okolnostima iz sopstvenih prihoda, a ne kreditnih zaduženja, obezbjedila da svaki radnik u Srpskoj dobije uvećanu platu. Da bi svi radnici osjetili to povećanje, odlučeno je da se ide na povećanje najniže plate u RS, te ne povećanje neoporezivog dijela plate, čime se Vlada RS odrekla dijela prihoda u korist svih radnika u Republici Srpskoj.

Pored toga, a na čemu je insistirao Višković, dodatno povećanje plata od pet i šest odsto dobiće zaposleni u zdravstvu, odnosno prosvjeti, kulturi, pravosuđu i policiji. Od najave da će doći do povećanja plata u Srpskoj, preko stvaranja uslova za to, do usvajanja seta zakona, nije prošlo mnogo vremena, čime je Vlada premijera Viškovića završila veliki posao u korist svih radnika u Republici Srpskoj, i na tome mu treba odati priznanje, pa će tako svi radnici već od junske plate imati veća primanja. Vodilo se računa i o tome da radnici koji imaju najmanju platu ne dobiju i najmanje povećanje, pa je najniža plata, koja je u Srpskoj iznosila 520 KM, povećana na 540 KM, čime su htjeli da i one s najmanjim primanjima dovedu u rang s onima koji će povećanjem dobiti više.

“Vodili smo računa da to izbalansiramo. Svim radnicima u Republici Srpskoj od juna će biti povećana plata, za šta će iz budžeta biti izdvajano oko 105 miliona KM na godišnjem nivou”, izjavio je Višković i dodao da sredstva za povećanje plata u Srpskoj neće biti obezbijeđena iz zaduženja, ni sa Londonske berze, nego isključivo na osnovu procjene onog što se dešava u prvom kvartalu ove godine, a to je rast poreskih prihoda. Cilj je da se “ubacivanjem” sredstava iz budžeta u javnu potrošnju preko povećanja plata pospješi javna potrošnja, a time i rast indirektnih poreza.

A da bi se u što kraćem roku stvorili uslovi za povećanje plata, trebalo je izvršiti opsežne konsultacije sa svim relevantnim faktorima u Republici Srpskoj, pažljivo “odvagati” sve prijedloge, izdržati sve pritiske i donijeti kvalitetne odluke. Uz to, trebalo je za kratko vrijeme i pripremiti nova zakonska rješenja i uputiti ih u parlament Srpske, što je Vlada RS na čelu sa premijerom Viškovićem i učinila, čime je pokazala da jednako brine o svakom radniku i radnom mjestu. Tako su već juče u Narodnoj skupštini Republike Srpske usvojeni zakoni o platama zaposlenih u javnim ustanovama u oblasti zdravstva Republike Srpske, zatim o izmjenama Zakona o platama zaposlenih u oblasti visokog obrazovanja i studentskog standarda Srpske, te Zakon o izmjenama Zakona o platama zaposlenih u osnovnim i srednjim školama i đačkim domovima u Republici.

Takođe, Narodna skupština usvojila je Zakon o izmjeni Zakona o platama zaposlenih u oblasti kulture Republike Srpske, Zakon o izmjenama Zakona o platama zaposlenih u institucijama pravosuđa Srpske, te Zakon o izmjenama Zakona o platama zaposlenih u Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike. Po hitnom postupku, a sa istim ciljem, usvojeni su Zakon o izmjenama Zakona o porezu na dohodak i Zakon o dopuni Zakona o doprinosima. Sva ova zakonska rješenja su, nakon rasprave, treba još jednom naglasiti, usvojena jednoglasno u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

(N.Sp)