ANALIZA: Kako su po izbornim jedinicama raspoređene Nešićeve i Pavićeve pristalice u DNS-u?

Godinu dana nakon posljednjih opštih izbora, DNS preživljava najteže trenutke od osnivanja. Nekad čuvena “šestorka” unutar ove stranke, redom miljenici Marka Pavića, podijelila se u dva tabora, s dobrim izgledima da Nenad Nešić preuzme vođenje stranke, i pored svih protivljenja. Ako se desi suprotno, postaviće se pitanje daljeg opstanka DNS-a na politićkoj mapi RS.

Krenimo redom. U Izbornoj jedinici 1, DNS je najstabilniji, ali je moguće da svojim putem krene Darko Banjac, što bi značilo da, osim Prijedora, DNS ne bi postojao u Izbornoj jedinici 1.

U Izbornoj jedinici 2, DNS je prilično oštećen prelaskom Vladimira Jankovića u Demos. Dane Malešević je poslanički mandat dobio upravo zahvaljujući Jankovićevom radu na terenu, kao i podršci Nenada Nešića posredstvom JP “Putevi RS” u vidu izgradnje infrastrukture.

U Izbornoj jedinici 3, DNS je odlaskom Nedeljka Čubrilovića izgubio skoro sve odbore u regiji Banjaluka, a u banjalučkom Gradskom odboru skoro dvije trećine članova.

U Izbornoj jedinici 4, Siniša Nikić će dijeliti sudbinu Nenada Nešića, a već ranije su opštinski odbori u Brodu i Derventi prešli u DEMOS.

U Izbornoj jedinici 5, jedna grupa predvođena Marinkom Đukićem i Slađanom Jovićem, koja je činila dvije trećine regije Doboj, prešla je u Demos, a drugu predvodi Slavko Gligorić, koji je podržao Nešića.

U Izbornoj jedinici 6, 90 odsto članova stranke, na čelu sa Milanom Dakićem i Čedom Stojanovićem, prešli su u Demos, dok je DNS u regiji Bijeljina na nivou statističke greške.

U Izbornoj jedinici 7, najveci dio regije i kompletan odbor u Zvorniku, na čelu sa Spomenkom Stevanović, prešao je u Demos, a u DNS-u je ostao Opštinski odbor Bratunac, koji je ozbiljno napadnut izborom Miladina Radovića za direktora Pošta RS. Radović je kadar Ujedinjene Srpske, a bio je istaknuti član DNS-a.

U Izbornoj jedinici 8, izrazita većina, predvođena Acom Stanišićem, prešla je u Demos, uključujući kompletne opštinske odbore Pale i Sokolac. Dio članstva koji je tada ostao u DNS-u kontroliše upravo Nenad Nešić.

U izbornoj jedinici 9, dio članstva je otišao sa Spomenkom Stojanovićem u Demos. To su učinili kompletni odbori Foča, Gacko i Nevesinje, kao i dio odbora u Trebinju, dok na preostali dio, koji je ostao u DNS-u, danas ima uticaj Slavko Dangubić iz Bileće, koji je kadar Nenada Nešića.

Analiza govori da Marko Pavić ima uticaj još samo u Prijedoru i Bratuncu, kao i djelimično u Banjaluci, a i to se može pripisati Milanu Radoviću, a ne Paviću. Pri tome, u Prijedoru DNS nema skupštinsku većinu. Čeka se bitka za funkciju gradonačelnika Prijedora i pobjeda kadra SNSD-a.

Kada bi, hipotetički, u 2020. bili raspisani opšti izbori, DNS bez Nenada Nešića dobio bi po jedan poslanički mandat u Izbornoj jedinici 1 i IJ 3, a veoma teško bi se mogao nadati jednom kompenzacionom mandatu.

Pored toga, stranka je izgubila identitet i već dugo ne postoji terenski rad, već isključivo bavljenje samim sobom. Očito je Nešić shvatio kretanja i odlučio da preduzme ozbiljne poteze. Sada je sudbina DNS-a i opstanak te stranke upravo u rukama Nenada Nešića.

(opcija.net)

DRAŽEN VRHOVAC ZA BANJALUKA.NET: IRB je jedan od najznačajnijih pokretača privrednog rasta RS

“Fokus banke će i dalje biti na finansiranju socijalne i ekonomske obnove i razvoja RS”, poručuje novoimenovani v.d. direktor Investiciono-razvojne banke Republike Srpske, Dražen Vrhovac. On je u razgovoru za portal banjaluka.net otkrio dalje planove IRB RS, kao i pravce reorganizacije ove ustanove. Početkom ove godine imenovani ste za v.d. direktora Investiciono-razvojne banke Republike Srpske.

Iz dva marketa u Banjaluci ukrao kozmetičke proizvode

Policija je u Banjaluci uhapsila B.M. koji se sumnjiči da je izvršio dva krivična djela “Krađa”. Naime, 24.01.2020. godine, od strane ovlaštenih lica dva banjalučka marketa, prijavljeno je da su otuđeni kozmetički proizvodi u ukupnoj vrijednosti od oko 500 KM. Kod B.M. pronađeni su i oduzeti predmeti koji se mogu dovesti u vezu sa izvršenjem

Ispod vozila u Lazarevu nisu postavljene eksplozivne naprave

Pripadnici Policijske uprave Banjaluka postupili su po prijavi da je ispod vozila u Ulici Branka Popovića u ovom gradu nepoznato lice postavilo predmet, a uviđajem je utvrđeno da nije riječ o eksplozivnim napravama. U saopštenju iz Policijske uprave dodaje se da je rad na ovom predmetu u toku, te da je o događaju obaviješten dežurni

“Sirano de Beržerak” na banjalučkoj sceni

U Dječijem pozorištu Republike Srpske počeo je rad na prvoj ovogodišnjoj predstavi “Sirano de Beržerak” beogradskog dramskog pisca Igora Bojovića, a reditelj Jug Radivojević juče je s banjalučkim ansamblom održao prvu čitaću probu teksta.

Servisne informacije za 27. januar

Servisne informacije za ponedjeljak, 27. januar 2020. godine: Policijska uprava Prema podacima sa kojima raspolaže ovo Područno odjeljenje za posljednja 24 časa u Gradu Banjaluka dogodila su se tri krivična djela. Javni red i mir je narušen tri puta. Dogodilo se pet saobraćajnih nezgoda u kojima je jedno lice lakše povrijeđeno. Služba hitne pomoći U