Politika 14.12.2019.

ANALIZA: Kako su po izbornim jedinicama raspoređene Nešićeve i Pavićeve pristalice u DNS-u?

ČITANJE: 3 minute

Godinu dana nakon posljednjih opštih izbora, DNS preživljava najteže trenutke od osnivanja. Nekad čuvena “šestorka” unutar ove stranke, redom miljenici Marka Pavića, podijelila se u dva tabora, s dobrim izgledima da Nenad Nešić preuzme vođenje stranke, i pored svih protivljenja. Ako se desi suprotno, postaviće se pitanje daljeg opstanka DNS-a na politićkoj mapi RS.

Krenimo redom. U Izbornoj jedinici 1, DNS je najstabilniji, ali je moguće da svojim putem krene Darko Banjac, što bi značilo da, osim Prijedora, DNS ne bi postojao u Izbornoj jedinici 1.

U Izbornoj jedinici 2, DNS je prilično oštećen prelaskom Vladimira Jankovića u Demos. Dane Malešević je poslanički mandat dobio upravo zahvaljujući Jankovićevom radu na terenu, kao i podršci Nenada Nešića posredstvom JP “Putevi RS” u vidu izgradnje infrastrukture.

U Izbornoj jedinici 3, DNS je odlaskom Nedeljka Čubrilovića izgubio skoro sve odbore u regiji Banjaluka, a u banjalučkom Gradskom odboru skoro dvije trećine članova.

U Izbornoj jedinici 4, Siniša Nikić će dijeliti sudbinu Nenada Nešića, a već ranije su opštinski odbori u Brodu i Derventi prešli u DEMOS.

U Izbornoj jedinici 5, jedna grupa predvođena Marinkom Đukićem i Slađanom Jovićem, koja je činila dvije trećine regije Doboj, prešla je u Demos, a drugu predvodi Slavko Gligorić, koji je podržao Nešića.

U Izbornoj jedinici 6, 90 odsto članova stranke, na čelu sa Milanom Dakićem i Čedom Stojanovićem, prešli su u Demos, dok je DNS u regiji Bijeljina na nivou statističke greške.

U Izbornoj jedinici 7, najveci dio regije i kompletan odbor u Zvorniku, na čelu sa Spomenkom Stevanović, prešao je u Demos, a u DNS-u je ostao Opštinski odbor Bratunac, koji je ozbiljno napadnut izborom Miladina Radovića za direktora Pošta RS. Radović je kadar Ujedinjene Srpske, a bio je istaknuti član DNS-a.

U Izbornoj jedinici 8, izrazita većina, predvođena Acom Stanišićem, prešla je u Demos, uključujući kompletne opštinske odbore Pale i Sokolac. Dio članstva koji je tada ostao u DNS-u kontroliše upravo Nenad Nešić.

U izbornoj jedinici 9, dio članstva je otišao sa Spomenkom Stojanovićem u Demos. To su učinili kompletni odbori Foča, Gacko i Nevesinje, kao i dio odbora u Trebinju, dok na preostali dio, koji je ostao u DNS-u, danas ima uticaj Slavko Dangubić iz Bileće, koji je kadar Nenada Nešića.

Analiza govori da Marko Pavić ima uticaj još samo u Prijedoru i Bratuncu, kao i djelimično u Banjaluci, a i to se može pripisati Milanu Radoviću, a ne Paviću. Pri tome, u Prijedoru DNS nema skupštinsku većinu. Čeka se bitka za funkciju gradonačelnika Prijedora i pobjeda kadra SNSD-a.

Kada bi, hipotetički, u 2020. bili raspisani opšti izbori, DNS bez Nenada Nešića dobio bi po jedan poslanički mandat u Izbornoj jedinici 1 i IJ 3, a veoma teško bi se mogao nadati jednom kompenzacionom mandatu.

Pored toga, stranka je izgubila identitet i već dugo ne postoji terenski rad, već isključivo bavljenje samim sobom. Očito je Nešić shvatio kretanja i odlučio da preduzme ozbiljne poteze. Sada je sudbina DNS-a i opstanak te stranke upravo u rukama Nenada Nešića.

(opcija.net)