Politika 01.12.2020.

ANALIZA: Može li DNS preživjeti još jednu podjelu?

ČITANJE: 2 minute

DNS od nekad ozbiljne stranke treće po snazi u Republici Srpskoj lagano, ali sigurno klizi u stranku koja će biti na margini društvenog uticaja. Moguće da na narednim izborima doživi političku sudbinu Srpskog narodnog saveza – SNS od kojeg su se nekad i odvojili a koji je nestao sa političke scene.

DNS svjesno ide u opoziciju i naravno da opozicija sa njihovim dolaskom dobija ali šta dobija DNS veliko je pitanje.

Draško Stanivuković novi lider opozicije je u punom zaletu. PDP jača ali se SDS gasi baš onoliko koliko PDP jača. Prosto se dolazi do zaključka da je opozicija ostala na istom samo se biračko tijelo prelijeva iz SDS u PDP. Da li će DNS išta dobiti opozicionim djelovanjem malo je vjerovatno ali je sigurno da će doživjeti još jedno cijepanje i nastanak nove političke stranke.

Gdje je ključ propadanja DNS-a? Baš u činjenici da u DNS-u može da funkcioner stranke bude svako izuzev onog ko je godinama radio za tu stranku i donosio glasove.

Krenimo redom. Nakon izbora 2014.. godine u DNS dolazi mala Stranka pravedne politike koja na opštim izborima nije prošla cenzus ali Dragomir Jovičić dobija mjesto potpredsjednika. Potom u stranku dolazi Darko Banjac poslanik SDS-a i dobija mjesto potpredsjednika a zatim i kompenzacioni mandat 2018. godine na leđima DNS-a.

Nenad Nešić dolazi 2015. godine u stranku nakon angažmana u stranci Napredna Srpska i odmah dobija mjesto u Predsjedništvu stranke kao i mandat direktora JP “Putevi RS”. Poslije njega dolazi Ognjen Tadić sa svojom strankom Narodna stranka koji u DNS ne donosi ništa ali dobija mjesto potpredsjednika i kasnije mjesto delegata u Vijeću naroda.

Poslije njega Borislav Bojić koji takođe ne donosi ništa ali isto dobija mjesto savjetnika ministra za saobraćaj i veza. Na kraju stranci pristupa Milan Radović ugledni bankar koji jedini stranci i donosi određene glasove i finansijku podršku.

Postavlja se pitanje ko je glavni krivac propadanja DNS-a da li neke druge stranke, koalicija ili Marko Pavić bivši predsjednik DNS-a koji je sve učinio da iz stranke isključi osnivače stranke.

Da ih preglasavanjem sa došljacima ponizi ali se pokazala na djelu još jednom ona stara poslovica „Da svaka sjekira sebi malj sječe“. Na kraju se desilo da izgube i Prijedor i to kandidat Dragutin Rodić koji je najviše uradio za razvoj stranke.Ali je i to neka vrsta pravde jer je ćutao iako je bio svjestan da stranka propada smatrajući da su sva Vijeća i Domovi naroda stvoreni samo za njega.

DNS ovakav kakav jeste više ne treba nikome, niti poziciji , niti opoziciji a najmanje članstvu koje ga je stvaralo i Republici Srpskoj.

(D.J/Banjaluka.net)

Oznake: DNS