Politika 05.11.2020.

Analiza: Osmica mora već danas napustiti OBA

ČITANJE: 2 minute

Potvrđivanjem optužnice protiv direktora OBA BIH Osmana Mehmedagića zvanog Osmica, BiH je suočena sa ozbiljnim izazovom u pogledu kompromitacije cijelog obavještajno-bezbjednosnog sektora.

Naime, potvrđivanjem optužnice ostvaren je jedan od zakonskih razloga sa smjenu direktora OBA BiH iz člana 26. Zakona o OBA koji eskplicitno predviđa smjenu direktora u slučaju pokretanja krivičnog postupka tj. potvrđivanja optužnice zbog krivičnog djela zloupotrebe službenog položaja ili ovlaštenja. Podsjetimo, direktor OBA BIH Osman Mehmedagić Osmica je optužen upravo za krivično djelo zloupotrebe.

Međutim, pitanje koje se prethodno postavlja, tj. već danas imamo potpuno kompromitovanu obavještajnu službu, jer pristup tajnim podacima ima lice optuženo za krivično djelo zloupotrebe službe u kojoj je direktor.

Prema tome, pitanje hitnog otklanjanja tog problema je više od problema samog Osmice, to je problem svake dalje radnje i mjere koja se već danas preduzme u OBA BIH.

Napomenimo, takođe, da je obavještajna služba jedna od onih u kojoj su ako ne svi onda bar 99 posto podataka zaštićeni određenim stepenom tajnosti. Da apsurd bude veći, taj stepen tajnosti određuje upravo direktor OBA BiH , koji zbog potvrđene optužnice ne bi smio da ima pristup tajnim podacima.

Postavlja se pitanje kako će već danas raditi obavještajna služba? I ko ce snositi odgovornost za kompromitaciju cijele službe i mjera koje preuduzima u svom radu ukoliko ne dođe do hitne smjene direktora OBA BIH na osnovu člana 26. Zakona o OBA BIH.

Naravno, nijedna ozbiljna država sebi ne bi dozvolila ni minut ovakve situacije i odmah bi po saznanju za potvrđenu optužnicu došlo do hitne smjene takvog direktora obavještajne službe, a u cilju osiguranja zakonitog i kredibilnog rada obavještajno-bezbjednosnog sektora, te izbjegavanja njegove potpune kompromitacije.

(D.J/Banjaluka.net )