Biznis 24.11.2020.

Analiza portala “banjaluka.net”: Tihi rast cijena “vuče” BiH iz deflacije

ČITANJE: 2 minute

U Bosni I Hercegovini je u oktobru ove godine zabilježen rast nivoa potrošačkih cijena, čime je nastavljen trend blagog rasta cijena, odnosno umjerene inflacije i bijega od deflacije koja se ipak još uvijek bilježi na godišnjem nivou, pokazuju podaci statističkih institucija.

Naime, prema podacima Agencije za statistiku BiH, cijene proizvoda i usluga koje se koriste za ličnu potrošnju u Bosni i Hercegovini, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u oktobru ove godine u odnosu na prethodni mjesec,u prosjeku su zabilježile rast za 0,7 odsto.

“Posmatrano po odjeljcima prema namjeni potrošnje, u oktobru 2020.u odnosu na prethodni mjesec,u prosjeku je zabilježen rast cijena u odjeljcima Odjeće i obuće za 3,6 odsto i Stanovanja i režijskih izdataka za 4,8 odsto. Posmatrano po odjeljcima prema namjeni potrošnje, u oktobru 2020. godine u odnosu na prethodni mjesec, u prosjeku je pad nivoa cijena zabilježen u odjeljcima Hrane i bezalkoholnih napitaka za 0,1odsto, Namještaja i kućanskih uređaja za 0,5 odsto, Prevoza za 0,4%, te Rekreacije i kulture za 0,4% i Različitih proizvoda i usluga za 0,1odsto”, precizirali sui z Agencije za statistiku BiH.

Međutim, prema njihovim riječima, nivo cijena u oktobru 2020. godine u odnosu na isti mjesec prethodne godine niži je za 1,4 odsto. Prosječni rast cijena zabilježen je u odjeljcima Hrana i bezalkoholni napici za 0,8 odsto, Alkoholna pića i duvan za 3,6 odsto, Zdravstvo za 0,9 odsto, Komunikacije za 0,5 odsto, zatim Obrazovanje za 0,3 odsto, a Restorani i hoteli za 1,9 odsto.

“Prosječni pad cijena je zabilježen u odjeljcima Odjeća i obuća za 8,7 odsto,Stanovanje i režijski izdaci za 1,2 procenta, Namještaj, kućanski uređaji i redovno održavanje kuće za 1,7 odsto, Prevoz za 10,7 odsto, te Različiti proizvodi i usluge za 0,2 odsto”, naveli sui z Agencije za statistiku BiH.

Ovi najnoviji statistički pokazatelji idu u prilog prognozama finansijskih institucija iz BiH I inostranstva, prema kojima se u BiH u ovoj i naredne dvije godine očekuje umjeren rast inflacije, koji bi se kretao oko 1,5 odsto, i kao takav predstavlja “tihi”, gotovo neprimjetni rast cijena.

Naime, razvijene zemlje ekonomskim politikama nastoje držati inflaciju na niskom nivou, pa se u posljednje vrijeme posebno naglašava stabilnost cijena kao glavni ekonomski cilj. Međutim, neki ekonomisti smatraju da umjerena inflacija može povoljno djelovati na rast proizvodnje, investicija i zaposlenosti, pa se ona ponekad i svjesno dopušta. Kako navodi Direkcija za ekonomsko planiranje BiH, za projekcije inflacije u BiH u 2020. godini uzet je u obzir mogući nastavak akcizne politike na cigarete i duvan. Oni su početkom godine naveli da uz pretpostavku o stabilnim cijenama komunalija i hrane u BiH se može očekivati inflacija od 1,2%.

(banjaluka.net)