Politika 07.06.2020.

ANALIZA PREDIZBORNIH OBEĆANJA: Radojičić se najviše držao date riječi

ČITANJE: 2 minute

Od prošlih lokalnih izbora u Republici Srpskoj, u oktobru 2016. godine do danas, aktuelni gradonačelnici Banjaluke, Trebinja, Bijeljine i Prijedora nisu ispunili sva predizborna obećanja koja su dali građanima u svojim kampanjama. 

Prema analizi portala Istinomjer, koji prati stepen ispunjenosti predizbornih obećanja u 12 lokalnih samouprava u Bosni i Hercegovini, najviše predizbornih obećanja u Republici Srpskoj dao je gradonačelnik Banjaluke Igor Radojčić, ukupno 106, koji je ujedno najviše i radio na ispunjenju tih obećanja u odnosu na ostalu trojicu gradonačelnika.

Radojčić je, kako se može vidjeti iz analize Istinomjera, u predizbornoj kampanji dao ukupno 106 obećanja koja se odnose na infrastrukturalne projekte, ruralni razvoj, sport, rekreaciju, socijalna davanja i mnoga druga.

– Od 106 datih obećanja do sada je ispunjeno 12, dok je u progresu još 46. Pored toga, započet je rad, odnosno obavljane određene aktivnosti na ispunjenju još 40 obećanja. Tri obećanja su se pokazala neutemeljena, rad na ispunjenju jednog od obećanja je zaustavljen, dok četiri uopšte nisu započeta – stoji u analizi Istinomjera.

Po broju obećanja, iza Banjaluke, slijedi Trebinje, čiji su gradonačelnici Luka Petrović i njegov nasljednik Mirko Ćurić ispunili do sada 18 od 77 obećanja.

– Od ovog broja za deset obećanja je utvrđeno da su neutemeljena, dok ih je 13 u progresu, a za još 31 obećanje su zabilježene određene aktivnosti na njihovom ispunjavanju. Rad na tri obećanja je zaustavljen, dok dva nisu ni započeta – stoji na stranici Istinomjera.

Isti podaci pokazuju da je gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković u predizbornoj kampanji dao ukupno 31 obećanje od kojih je do sada započet rad na ispunjenju njih 11, dok je u progresu rad na ispunjenju još šest obećanja. Za dva obećanja je utvrđeno da su neutemljena, a rad na ispunjenju još 12 obećanja nije ni započet.

Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić je u predizbornoj kampanji dao 30 obećanja, koja su se odnosila na infrastrukturalne projekte, otvaranje novih radnih mjesta i druga.

Do sada su ispunjena tri obećanja, u progresu je još devet, dok su za još šest zabilježene određene aktivnosti na ispunjavanju ovog obećanja.

Istovremeno, aktuelni gradonačelnik nije započeo rad na još 12 datih obećanja.

(Srpskainfo)