Vijesti 08.02.2023.

ANALIZA: Srpska pravoslavna crkva – kost u grlu Sarajeva ili NATO-a?

ČITANJE: 5 minuta

PIŠE: Jelena Marković

“Bošnjačka elita u Sarajevu nema svoju politiku, ni unutrašnju i spoljnu. Oni su produžena ruka američke geopolitike ovde u BiH, ali i na Balkanu. Iz te geopolitike, kao i britanske, koja je njen deo, dolazi narativ da je SPC zastupnik interesa, kako su oni to rekli, Rusije”, rekao je za RT Balkan Srđan Perišić, profesor geopolitike.

Prema njegovim rečima, postoji nekoliko razloga za poslednje napade Bošnjaka na SPC i srpski narod u BiH, navodi se u analizi RT Balkan.

“Prethodnih godina od američkih generala dolazili su komentari kako je na Balkanu, u momentu kada su se u Crnoj Gori održavale litije, najveći neprijatelj NATO-a Srpska pravoslavna crkva. Sada opet to čujemo od Zapada, da SPC povećava i omogućava prisustvo Rusije na Balkanu. Obzirom da je bošnjačka elita izvršilac američke politike, nije čudo što se baš sada dešavaju napadi na Srpsku pravoslavnu crkvu”, istakao je Perišić.

Bošnjački član predsedništva Denis Bećirović pre dvadesetak dana bio je u Briselu, gde se u sedištu NATO-a sastao sa generalnim sekretarom Jensom Stoltenbergom. Tada je govorio da, pored težnji da Bosna i Hercegovina što pre uđu u Alijansu, Rusija sa Republikom Srpskom destabilizuje BiH.

“Dakle, navodio je potpune izmišljotine i tada kreće ta histerija”, objašnjava naš sagovornik.

“Ubrzo, evo njega ponovo na Zapadu – sva tri člana Predsedništva BiH su bila u radnoj poseti Vašingtonu na molitvenom doručku. Denis Bećirović je opet, bez obzira što je u njegovom prisustvu i srpski član i predsedavajuća Predsedništva BiH Željka Cvijanović, govorio o nekakvom ‘ruskom malignom uticaju’ koji Rusija preko SPC i Republike Srpske širi Balkanom”, rekao je Perišić.

Obzirom na takav sled događaja, kazao je profesor Perišić, “jasno je odakle vetar duva”, kao i ko i zbog čega baš u ovom momentu orkestrirano napada SPC, znajući da ova institucija uživa najviši ugled u narodu. Dodao je da ovakva retorika vođena iz Sarajeva podsticaj za radikalnije pojedince da izvrše napade na SPC i Srbe, jer im se daje zeleno svetlo za to.

U prilog tvrdnjama profesora Perišića govore i oštre poruke koje je Bećirović iz sedišta NATO-a poslao Republici Srpskoj, uz nade da će BiH ubrzo postati članica ove organizacije.

Bećirović je, naime, predložio novi pristup intenziviranju NATO integracija BiH kroz zajedničku mapu puta prema kojoj bi se BiH mogao uputiti poziv za članstvo u što kraćem roku.

Njegova poseta, kako je rekao bošnjački član Predsedništva BiH, “ima simboličan i strateški značaj, uz poruku da će BiH sigurno nastaviti i intenzivirati put prema punopravnom članstvu u NATO-u”, saopšteno je iz njegovog kabineta.

Na njegovu posetu sedištu NATO-a reagovao je predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić, koji je još jednom ponovio dobro poznati stav političara iz entiteta kada je u pitanju budućnost BiH u Severnoatlantskom savezu.

“To se ne može učiniti bez saglasnosti srpskog člana i predsedavajućeg Predsedništva Bosne i Hercegovine Željke Cvijanović i Narodne skupštine Republike Srpske”, ponovio je Stevandić dobro poznat stav vrha Republike Srpske.

On je dodao kako je uveren da Bećirović zna za ove činjenice, ali da je njegov odlazak u Brisel bez saglasnosti ostalih članova Predsedništva BiH stvar koja je njemu takođe poznata i da on “ovim želi da se dodvorava Briselu i da izaziva krizu unutar BiH”.

Šolaja: Iznuditi reakciju zarad ponovne satanizacije Srba

Da ovakvi napadi treba da stvore krizu unutar BiH i iznude ishitrene poteze Srba, zbog kojih bi po ko zna koji put, nepravedno bili okarakterisani kao agresori, ocenio je za RT Balkan Miloš Šolaja, profesor Fakulteta političkih nauka u Banjaluci.

“Kao i na KiM, gde Albance podržavaju evropski i globalni igrači bez obzira na međunarodno pravo, isto se toleriše i Bošnjacima u BiH”, naveo je Šolaja.

Očigledno je, ocenio je Šolaja, da ima nastojanja da se i sada Srbi osude, posebno za neke situacije koje nisu ni počinili ni izazvali.

“Vrlo je verovatno da je to diktirano iz nekih regionalnih ili međunarodnih centara, iz kojih se plasira priča da se Srbi ne drže međunarodnog prava, a neguje se poseban mit o Srbima kao agresorima, čak i kada su žrtve. Reč je o politikama koje su negovane na stereotipima izgrađenim devedesetih godina o ‘velikosrpskoj agresiji’, a sve se gradi na tom mitu da su Srbi, po pravilu krivi za sve”, istakao je sagovornik RT Balkan.

To su procesi koji su im, objasnio je profesor Šolaja, davali uporišta tokom konflikata devedesetih. Kasnije su upravo na tom mitu uspeli da obezbede za sebe ulogu “žrtve” kroz koju su sebi omogućili brojne prednosti i povlastice.

“Očigledno je da još ima onih koji misle da pitanja o BiH nisu rešena. Najnovijim provokacijama pokušavaju da iznude reakciju Srba i taj način ista pitanja ponovo postave na dnevni red. Antisrpski narativ je najučestaliji i najglasniji upravo tamo gde Srba gotovo da više i nema, a gde su do pre rata bili apsolutna većina”, zaključio je Šolaja.

Podsetimo, od početka 2023. godine dogodilo se više napada na Srpsku pravoslavnu crkvu u Bosni i Hercegovini. Više hramova i pravoslavnih grobalja oskrnavljeno je, a istaknuti predstavnici islamske zajednice u BiH nisu se libili da oštrom retorikom, ne samo uvrede osećanja pravoslavnog naroda, već i da podstaknu nove napade, uz navođenja da protiv Srba treba da iskoriste sva raspoloživa sredstva.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik povodom izjava hodže i profesora Islamskog pedagoškog fakulteta iz Bihaća Muhamera Štulanovića, koji je RS nazvao “genocidnom tvorevinom koja se okotila 9. januara”, istakao je da je to klasičan govor mržnje i da Srpska nije izvršila genocid niti je genocidna tvorevina.

“Uvek je problem kod onih koji mrze i izjavljuju takve gluposti. Republika Srpska nije izvršila genocid niti je genocidna tvorevina”, izričit je bio Dodik.

Istakao je da se “Islamska verska zajednica do nepodnošljivosti petlja u izborni i politički sistem BiH”, kao i da traži poseban status za sebe iako nisu privilegovani i imaju isti status kao ostale verske zajednice u BiH.

(RT Balkan)

Oznake: SPC