Vijesti 16.08.2018.

ANALIZA UNDP-a Banjaluka sve bolja u dodjeli sredstava NVO sektoru

ČITANJE: 1 minuta

Predstavnici Razvojnog programa Ujedninjenih nacija (UNDP), prezentovali su danas u Gradskoj upravi analizu načina dodjele sredstava organizacijama civilnog društva od strane Grada Banja Luka.

Ova analiza je urađena u okviru projekta Regionalni program lokalne demokratije na zapadnom Balkanu (ReLOaD) u BiH, u kojem Grad Banja Luka učestvuje zajedno sa još 20 jedinica lokalne samouprave u BiH.

-Ocijenjeno je da se iz godine u godinu bilježi napredak u principima dodjele sredstava, jer se sve više sredstava dodjeljuje javnim pozivom i sa više transparentnosti  – kazao je gradonačelnik Igor Radojičić poslije današnje prezentacije.

Kako je navedeno u analizi, značajna promjena u ovoj oblasti uočava se u načinu dodjele sredstava sportskim organizacijama, jer su sredstva planirana za dodjelu putem javnog poziva u 2018. godini planirana u visini od 86 odsto, što je znatno veći procenat u odnosu na raniji period.

Kako su naveli iz UNDP-a, ova analiza je rađena za svaku ReLOaD partnersku jedinicu lokalne samouprave, te sadrži i određene preporuke za eventualna poboljšanja u toj oblasti.

Na današnjoj prezentaciji u Gradskoj upravi, prisustvovali su i načelnici gradskih odjeljenja, koja dodjeljuju sredstva putem javnih poziva različitim kategorijama civilnog društva.