Vijesti 17.02.2016.

Analiza života u gradovima regije: Hrana minus, kirija plus za Banjaluku

ČITANJE: 2 minute
zivot
Troškovi života u Banjaluci niži su u odnosu na Beograd, Zagreb, Ljubljanu i Podgoricu, ali je život u najvećem gradu Srpske skuplji nego u Sarajevu, Skoplju i Prištini, pokazuju podaci specijalizovane stranice “Ekspatistan” koja se bavi istraživanjem životnog standarda u gradovima širom svijeta.

Poređenjem cijena hrane, stanarine, prevoza, odjeće, lične higijene i zabave u slobodno vrijeme “Ekspatistan” je došao do podatka da je život najskuplji u Cirihu, gdje su troškovi života veći za 72 odsto u poređenju sa Banjalukom.

Troškovi života u Banjaluci niži su za šest odsto nego u Beogradu, 22 odsto u odnosu na Zagreb, 33 odsto nego u Ljubljani i 15 odsto u odnosu na Podgoricu. Život u najvećem gradu Srpske skuplji je za dva odsto nego u Sarajevu, devet odsto u odnosu na Skoplje i osam odsto u odnosu na Prištinu.

Banjalučani za prehranu izdvajaju čak 30 odsto više novca nego Beograđani, 31 odsto više u odnosu na Sarajlije i 45 odsto više nego stanovnici Skoplja. Hrana u Banjaluci je skuplja za deset odsto u odnosu na Zagreb i osam odsto u odnosu na Prištinu. Povoljniji odnos u ovom parametru Banjaluka ima samo sa Ljubljanom i Podgoricom.

S druge strane, stanarina je u Banjaluci niža za 21 odsto nego u Beogradu, 29 odsto nego u Zagrebu, 48 odsto u odnosu na Ljubljanu i 18 odsto u odnosu na Podgoricu. Stanarina u najvećem gradu Srpske je skuplja za sedam odsto nego u Sarajevu, 15 odsto nego u Skoplju i jedan procenat u odnosu na Prištinu.

Sekretar Pokreta potrošača RS Dragovan Petrović kaže da je situacija veoma teška jer se ne može očekivati rast standarda stanovništva Srpske ni u narednih pet do deset godina.

– U RS trenutno bolji standard imaju izdržavani od onih koji stvaraju dodatu vrijednost u prerađivačkoj i drugim granama industrije, što je apsurdno – kaže Petrović. On ističe da sa trenutnim primanjima u Srpskoj nema mjesta povećanju cijena.

– Svako povećanje cijena prati smanjenje potražnje i potrošnje, što je već evidentno na primjeru mesa i skupih sireva koji se kupuju u manjim količinama ili supstituišu jeftinim proizvodima – kaže Petrović.

Ekonomski analitičar Zoran Pavlović smatra da su cijene u većim gradovima prilično naduvane jer je u njima veća i koncentracija stanovništva sa višim primanjima, dok se u manjim sredinama prodavci ravnaju prema kupcima koji imaju niže plate.

– Posebno je simptomatično da je hrana u Banjaluci veoma skupa u odnosu na druge velike gradove u regionu. Mislim da su cijene hrane u Banjaluci mnogo više od realnih – smatra Pavlović.

(Glas)