Vijesti 02.10.2015.

Angela Merkel među favoritima za Nobelovu nagradu za mir

ČITANJE: 1 minuta
angela-merkel
Ime njemačke kancelarke Angele Merkel sve više se pominje kada se govori o dobitniku Nobelove nagrade za mir, a kao razlog za to navodi se se njeno angažovanje tokom izbjegličke krize.

Uoči sljedeće sedmice, kada počinje saopštavanje dobitnika ove prestižne nagrade, njemački list “Bild” navodi da Merkelova (61) “ima velike šanse” da pobijedi zbog njene politike otvorenih vrata u ovoj izbjegličkoj krizi, prenosi AFP.

Među razlozima je i angažovanje njemačke kancelarke i u rješavanju ukrajinske krize.

Ove godine je predloženo 276 ličnosti za Nobelovu nagradu za mir. Institut Alfreda Nobela nikad ne otkriva imena sa spiska.

Mediji kao favorite navode poglavara Rimokatoličke crkve papu Franju, šefa iranske diplomatije Džavada Zarifa i njegovog američkog kolegu Džona Kerija, zbog postizanja sporazuma o iranskom nuklearnom programu.

Nobelovu nagradu za mir prošle godine su podijelili pakistanska djevojčica Malala Jusafzai i indijski borac za dječija prava Kalaš Satjarti.

Prvi dobitnici Nobelove nagrade za medicinu, fiziku i hemiju biće saopšteni početkom nedelje, ali se tradicionalno uvijek nagađa o dobitnicima nagrade za književnost i mir, a te se nagrade posljednje saopštavaju.

Priznanje je ustanovio švedski naučnik i industrijalac Alfred Nobel (1833-1896) da bi i svake godine, iz njegovog bogatstva, nagradu dobile ličnosti koje najznačajnije doprinose čovječanstvu.

Pojedinačna nagrada se sastoji od diplome, zlatne medalje i čeka u vrijednosti od osam miliona švedskih kruna (862.000 evra). Ukoliko ima više dobitnika za jednu nagradu, dobitnici dijele iznos.

(Agencije)