Svijet 08.04.2021.

Angela Merkel predlaže novi lokdaun na teritoriji čitave Njemačke

ČITANJE: 2 minute

Glasnogovornica njemačke vlade Ulrike Demer rekla je jučer da se kancelarka ove zemlje Angela Merkel zalaže za kratki nacionalni lokdaun u cijeloj zemlji kako bi se spriječio novi rast broja zaraženih koronavirusom.

Kako piše DW, dok se Njemačka bori protiv trećeg vala pandemije koronavirusa, tokom trome kampanje vakcinacije, nekoliko državnih čelnika podržalo je pozive na period strogih ograničenja.

“Svaki poziv na kratko, jednoobrazno zaključavanje je tačan. Također, ovdje bi bio važan zajednički pristup širom zemlje. Različita pravila u 16 država u zemlji trenutno ne doprinose sigurnosti”, rekla je Demer.

Dodala je da Njemačka bilježi sve veći broj pacijenata na intenzivnoj njezi.

“Trenutno nemamo posebno dobru bazu podataka što se tiče broja novih infekcija. Ali broj zauzetih kreveta za intenzivnu njegu govori vrlo jasno. On se povećava prebrzo i ljekari su zabrinuti”, dodaje Demer.

Istakla je da je zdravstveni sistem pod velikim pritiskom navodeći porast popunjenosti kreveta na intenzivnoj njezi za samo 24 sata za pet posto.

“Potrebna nam je stabilna incidenca ispod 100”, rekla je, misleći na njemački broj novih slučajeva COVID-a 19 tokom sedam dana na 100.000 stanovnika.

Prema nacionalnom institutu za infektivne bolesti Robert Koh, nacionalna incidenca trenutno iznosi 110,1.

Demmer je rekla novinarima da regionalna kombinacija pravila “trenutno ne doprinosi sigurnosti i prihvatanju”.

Prema njemačkom federalnom sistemu, svaka država na kraju ima moć odlučivanja o vlastitim pravilima vezanim za koronavirus. Neki nisu uspjeli nametnuti strožija ograničenja, uprkos brojevima slučajeva koji premašuju nacionalno dogovorenu “nužnu kočnicu”, pa su čak i nastavili relaksaciju pravila.

Među onima koji pozivaju na kratko i oštrije zaključavanje je Armin Lašet, čelnik Kršćansko-demokratske stranke Angele Merkel, koji je rekao da bi moglo biti potrebno rigoroznije zaključavanje kako bi se slučajevi zaustavili dok se više ljudi ne vakciniše. Takođe je pozvao na nastavak razgovora između kancelara i drugih državnih premijera, koji su zakazani za sljedeći ponedjeljak.

Merkel je ranije kritizirala Lašeta – potencijalnog kandidata koji će je zamijeniti na mjestu kancelara – zbog otpora oštrijim mjerama u prošlosti.

(E.M)

Oznake: Angela Merkel