Magazin 14.06.2022.

ANJA ILIĆ: Serija “Državni službenik” pruža mogućnost da se pokažeš kao glumac

ČITANJE: 6 minuta

Serija “Državni službenik” ide u korak s vremenom, ima ozbiljan pristup i daje uvid u to kako stvari izgledaju iznutra. Pored toga što ulazi u socijalne i sistemske pore društva bavi se i međuljudskim odnosima. Likovi su višeslojni, od krvi i mesa su, tako da mi je bilo veliko zadovoljstvo da igram u ovom ostvarenju.

Kazala je to glumica Anja Ilić u razgovoru za “Glas Srpske” govoreći o trećoj sezoni serije “Državni službenik” u kojoj igra Ajšu.

– Drago mi da igram u seriji koja pruža mogućnost da se pokažeš kao glumac, ali i da sarađuješ sa tako sjajnom glumačkom ekipom – dodala je Ilićeva.

Kako je došlo do saradnje sa producentima “Državnog službenika”?

– Saradnja se nastavila sa produkcijskom kućom “Dandelion film” koji su radili “Daru iz Jasenovca”. Producent i kreator serije “Državni službenik” je Predrag Gaga Antonijević, pa budući da je ekipa glumaca iz Republike Srpske koja je igrala u “Dari” ostavila dobar utisak, oni su računali na nas prilikom realizacije serija koje rade. Tako su Nikolina Friganović, Željko Erkić i Zlatan Vidović igrali u “Pevačici”, u “Ubicama mog oca” je igrala Sandra Ljubojević, a mene su zvali za “Državnog službenika 3”.

Kakvo je ovo bilo iskustvo za Vas i kako je protekla saradnja sa kolegama?

– Bilo je predivno iskustvo, zanimljivo i drugačije od onog što sam do sada radila vezano za televiziju. Uloga mi se veoma dopala na prvo čitanje kada su mi poslali scenario. Izazov mi je bilo učenje turskog jezika. Time sam se dosta bavila i željela sam da izgleda uvjerljivo, jer igram ženu koja dugo živi u Turskoj i koja dobro govori taj jezik. Igor Đorđević mi je bio direktan partner većinu scena, saradnja s njim je bila izuzetno dobra i sve mi je to bilo zabavno. Jedan dio scena snimali smo u Istanbulu, bili smo tamo pet dana. Imali smo snimanja u ranim jutarnjim satima na Bosforu i dok smo snimali pred nama se odigrala prava ljubavna drama. Naime, tu na mostu, na Bosforu djevojka i mladić su vodili žučnu raspravu i on je htio da se baci s mosta, pa smo morali da intervenišemo da to spriječimo.

U seriji govorite turski jezik, kao što ste rekli. Kako ste ga savladali, je li bilo teško?

– Znam turcizme koje imamo u našem jeziku i toliko je bilo moje znanje turskog. Međutim, kada sam počela da pripremam ulogu, pronašla sam jednu predivnu mladu ženu, Turkinju, koja je udata za našeg čovjeka. Oni žive u Banjaluci i spletom okolnosti i poznanstava došla sam do nje i ona mi je čitala tekst koji govorim u seriji, a ja sam je snimala. Volim tu vrstu izazova kad glumac ima nešto da savlada što nije imao priliku do sada ni da zna, ni da nauči. Meni je na prvo slušanje i učenje izgledalo kao da je to sve jedna duga riječ i uopšte nisam uspijevala da vidim kad jedna riječ počinje a kad se završava, jer je jezik vrlo melodičan. Međutim, kad malo dublje uđeš u to i više puta čuješ koje je značenje i šta je smisao onda ti se diferenciraju riječi i to ide mnogo lakše.

Jesu li Vam u tome pomogle kolege iz Turske?

– U jednoj sceni moj partner je bio glumac iz Turske i onda sam, prije snimanja, sa njim prolazila te scene. Bilo mi je važno da mi neko ko zna jezik kaže da li je to dobro ili ne. On je odmah rekao da je super i onda sam stekla samopouzdanje da mogu tim da vladam i bila sam opuštenija u sceni. To je važno, jer glumci znaju da se opterete ne samo drugim jezikom, nego i akcentom i onda zanemare igru. Željela sam da izbjegnem tu zamku.

Rekli ste da je ovo drugačije od onog što ste do sada radili, kakva je Ajša žena?

– Ona ima prošlost sa Hamedom kojeg igra Igor Đorđević, oni su bili ljubavni par, ali ju je on prevario. Spletom okolnosti on dolazi u Istanbul, nalazi se u nepredviđenoj situaciji i ona mu je jedina slamka spasa. Ajša Hamedu nije prešla preko izdaje, ali iz ljudskih razloga odlučuje da mu pomogne misleći da je iskren prema njoj. Međutim, shvatamo da je on njoj prećutao neke stvari. Ona je avanturista i žena koja živi od dana do dana i vjeruje da može svaku situaciju da prevaziđe. Njena osjećanja prema Hamedu se nisu ugasila i mi vidimo da ona njega ipak voli. Prilagodljiva je, uspijeva da iz svih situacija izvuče najbolje i okrene u svoju korist. Sve mi je to bilo zanimljivo, jer je ona i neko ko je na margini i ne znamo još uvijek ko je ona zaista i na kojoj je strani. Nju situacija oblikuje, pa ćemo vidjeti šta bi se moglo desiti u narednim sezonama.

Njih dvoje su par koji unosi komičnu notu i daje opuštenost priči.

– Jeste, oni su komična linija kroz cijelu seriju i daju neko osvježenje i notu koja razgali tu mračniju stranu. Po reakcijama koje su stigle do mene imaju dobar prijem kod publike. Prezadovoljna sam.

Hoćemo li Vas gledati u još nekoj seriji? Kakvi su planovi u Centru za razvoj i unapređivanje kinematografije RS?

– Zakon o audio-vizuelnim djelatnostima je usvojen, a mi ćemo ubrzo da raspišemo konkurse za sufinansiranje razvoja projekata i za koprodukciju za studentske filmove. Na tome radim udarnički. Gluma je trenutno na ledu, ali vidjećemo šta nosi vrijeme. Do kraja godine planiramo radionice za dokumentariste, slušamo šta struka kaže i radimo u skladu sa tim. Vidimo koliko nam je dobra donio film “Dara iz Jasenovca”, jer je stvorio benefite za našu glumačku scenu i za naše filmske radnike. Naši glumci, iz Srpske, nisu ništa manje talentovani od glumaca iz regiona samo je trebalo da im se pruži prilika i da se stvori dobro tlo.

Ajša

Hoćemo li Ajšu gledati i u narednoj sezoni?

– Još uvijek nemam uvid u scenario četvrte sezone, ne znam ni da li je napisana. Meni bi bilo drago da nastavimo saradnju i da opet igram taj lik, ali vidjećemo šta nosi vrijeme.

(SB)

Oznake: Anja Ilić