Politika 10.12.2019.

ANJA LJUBOJEVIĆ (SNSD) O SNIMCIMA SA PLAŽE: Ne stidim se svog tijela, zašto me nisu snimili kako krečim?

Anja Ljubojević, član Gradskog odbora SNSD-a i diplomirani politikolog, našla se ovih dana u središtu medijske pažnje, nakon što je jedan portal, naklonjen PDP-u, objavio seksistički tekst „Mlada SNSD-ovka voli pokazivati tijelo“, garniran privatnim fotografijama sa ljetovanja.

Vrlo brzo, sporni tekst je uklonjen sa portala, a Ljubojevićki podrška, čini se, stiže sa svih strana, dobrim dijelom i od opoziciono naklonjenih Banjalučana.

Visoka sam 180 cm, imam 10 kila viška i nije me sramota mog tijela. Ne vidim ništa sporno u fotografijama sa plaže, jer sasvim je logično da se neću kupati u skafanderu. Sramno šovinističko i seksističko ponašanje prema meni. Zašto dotični portal nije izvukao moje fotografije gdje ja kosim travu, pravim zimnicu ili krečim. Ne razumijem insinuacije koje su pokušali sa tim fotografijama. Ovo je samo pokušaj skretanja sa teme moje prethodne izjave – kaže Ljubojevićeva u razgovoru za Banjaluka.net.

Zanimljivo je da se ovaj član pojavio nakon što ste, kao član Gradskog odbora SNSD-a, pozvali predsjednika Gradskog odbora mladih PDP-a Ivana Begića, koji se u javnosti ranije predstavljao kao novinar i urednik tog portala, da se izvini zbog skrnavljenja spomenika na Trgu Krajine?

Kao neko ko voli svoj grad imala sam potrebu da reagujem, to mi je bila moralna obaveza. Napadi na mene neće promijeniti sramotu koju je Begić nanio PDP-u, a sa ovim samo tonu sve dublje. Sramno je da se ovako postupa sa mladim ljudima, nazivajući ih nebitnim. To je zaista “sjajna” poruka mladim ljudima koji žele da se aktivno uključe u stvaranje bolje Banjaluke i Republike Srpske. “Sjajna” je i poruka i ženama koje se bave politikom. Važnije je kakva vam je slika na Instagramu, nego šta zaista mislite i radite.

Kako komentarišete to što još nema izvinjenja od Begića, ali ni od Draška Stanivukovića, za kojeg ste, u vašoj ranijoj izjavi, ironično primjetili da se “iz Akapulka ne vidi Begićeva sramota“?

Ljudski je griješiti, samo treba biti čovjek pa tu grešku priznati. Očigledno je da Ivan Begić ne smatra da je pogriješio, to je njegova lična percepcija. Ne razumijem odsustvo emaptije prema tragediji, pogotovo ovih dana kada smo svjedoci strahote koji zemljotres može da prouzroči. Kritike Stanivukoviću nisu upućene zato što troši vlastiti novac. Naprotiv, želim mu lijep odmor. Ali, koliko god lijep pijesak u Akapulku bio, on ne treba držati glavu u njemu.

Vaše kolege iz podmlatka SNSD-a ovih dana su citirali samog Stanivukovića, koji je nedavno, gostujući na BN televiziji, izjavio da će sankcionisati i pojedince iz sopstvenih redova, ako naprave neki incident. Kakvo je vaše mišljenje o tome zašto još nema sankcija za Begićev čin?

Stanivuković je u toj emisiji imao korektnu izjavu. Samo je šteta to nije ostao dosljedan. Vjerujem da bi bar koliko toliko popravio situaciju. Iskreno se nadam da lično ne podržava skrnavljenje spomenika u gradu, u kojem mašta da postane gradonačelnik. Ponekad me demantuje, ali ja još uvijek vjerujem u dobre namjere Draška Stanivukovića.

Otkako je ovaj tekst postao viralan, na društvenim mrežama podržali su vas mnogi, i oni skloni poziciji, ali i pojedini opoziciono nastrojeni sugrađani. Jeste li obradovani time što je, čini se, mnogo više onih koji vas podržavaju, čak i kad se ne slažu sa vašim političlim stavovima?

Mislim da šovinizam i seksizam nemaju veze sa političkim opcijama. Važno je da društvo reaguje i osudi ovakve ispade. Zahvaljujem se svim stranačkim kolegama koji su podršku uputili i javno i privatno. Posebno hvala ljudima koji nisu skloni SNSD-u, a nesebično su reagovali, jer im je ljudskost važnija od stranačke pripadnosti. Problem šovinizma i seksizma, kao diskriminacije po bilo kojem osnovu je nešto protiv čega se trebamo svi boriti. Konstatno kritikujemo starije generacije političara, a mlađe generacije ispadaju još gore. Želimo li bolju Banjaluku i Republiku Srpsku, moramo i mi biti bolji.

(banjaluka.net)