Politika 01.06.2021.

ANJA PETROVIĆ (PDP): KPZ Banjaluka ne kažnjava brutalnost, već je nagrađuje

ČITANJE: 1 minuta

Svi koji smo makar pogledali sliku pretučenog novinara Vladimira Кovačevića sjećamo se brutalnosti pokušaja izvršenja njegovog ubistva, osim, čini se, rukovodstva КPZ Banjaluka koji to zaboravljaju.

Rekla je ovo portparolka PDP Anja Petrović reagujući na vijest da je osoba osuđena za pokušaj ubistva Vladimira Кovačevića na izdržavanje kazne premješten u poluotvoreni tip zatvora, prenosi Srpskainfo.

Petrovićeva kaže da je očito da se u slučaju rukovodstva КPZ Banjaluka, brutalnost ne kažnjava, nego suprotno – nagrađuje.

Ona dodaje da je sasvim očigledno da su u КPZ Banjaluka na sve moguće načine tražili olakšavajuće okolnosti da bi nagradili osobu osuđenu za pokušaj ubistva Vladimira Кovačevića.

– Prvobitno je prvostepeni sud pokušao da izrekne sramno nisku kaznu ispod zakonskog minimuma za ovo krivično djelo, a kada to nije pošlo za rukom, danas u pomoć priskače КPZ – navodi Petrovićeva.

Ovaj slučaj, kako ističe ona, uz neprestano vrijeđane i etiketiranje novinara, stvara dodatnu nesigurnost ne samo novinarima u obavljanju svog posla, nego generalno u društvu.

Petrovićeva pita – šta očekivati kada neko osuđen za pokušaj ubistva biva nagrađivan tokom izdržavanja kazne?

– Poznato je da se privilegovanim zatvorenicima vrlo brzo nađu olakšavajuće okolnosti i da dobiju i priliku da slobodno šetaju gradom, te iz tog razloga pozivamo ministra unutrašnjih poslova da se preispitaju sve privilegije koje su zatvorenici dobili, ko ih je dobio i po kojem osnovu – zaključuje Petrovićeva.

(SB)

Oznake: Anja Petrović