Politika 24.03.2021.

ANJA PETROVIĆ (PDP): Novca očigledno ima dovoljno, ali za navodne konsultante i privilegije vlasti

ČITANJE: 2 minute

„Samo tokom prošle godine Vlada Republike Srpske je uplatila skoro dva miliona KM navodnim konsultantima iz inostranstva, za koje ne znamo ni ko su, ni koji su efekti njihovih konsultacija. S druge strane, vrlo dobro znamo da smo osnovnu medicinsku opremu dobijali kao donaciju Srbije, da vakcine takođe dobijamo iz donacija, da zdravstveni sektor trpi teške pritiske, a privrednici koji su opstali na tržištu tokom protekle godine trpe ozbiljne gubitke. Novca očigledno ima dovoljno, ali za tajne konsultante, vozanje avionima po svjetskim destinacijama, nove automobile i druge privilegije otuđene i bahate vlasti“, rekla je portparol PDP-a Anja Petrović, saopštio je PDP.

Petrović kaže da je plaćanje tajnih konsultanata ustaljena praksa koja Srpsku košta milione maraka, a rezultat je podjednako nevidljiv kao i same konsultantske kuće:

„PDP je u okviru istraživanja 150 afera vlasti još 2016. godine objavio spisak više konsultantskih kuća s kojima je sarađivala Vlada Republike Srpske, ali nikada nismo saznali čemu oni zapravo služe. Okvirna procjena tada je bila da je za konsultacije potrošeno preko 30 miliona KM, o čemu nikada nije podnesen izvještaj, niti se zna šta su građani Republike Srpske imali od raznih dogovora sa konsultantskim firmama. Tu možemo naći i pojedine američke lobističke firme. Ako je efekat njihovog rada da se funkcioneri iz Republike Srpske stavljaju na američke crne liste, da tadašnja premijerka Željka Cvijanović na naš račun otputuje u Vašington da se slika u masi građana i turista na inauguraciji predsjednika Trampa ili da objavi fotografiju sa njegovim otpuštenim savjetnikom koji je kasnije završio u zatvoru zbog prevara, onda se može reći da smo zapravo plaćali antilobističke aktivnosti“, ističe ona.

Petrović kaže da je jedan od mogućih zaključaka koji se može izvesti iz svega jeste da je to jedan od načina na koji SNSD i strančice okupljene oko njih izvlače novac iz budžeta, koji koriste za soje kampanje i političku korupciju koja je kod nas dostigla najviši nivo.

(SB)

Oznake: Anja Petrović