Politika 02.06.2022.

ANJA PETROVIĆ: PDP u Roterdamu branio interese RS, SNSD se zauzima za hrvatsku braću

ČITANJE: 1 minuta

– Narodni poslanik Srđan Mazalica je po ko zna koji put potpuno neinformisan izašao u javnost, i nažalost, po ko zna koji put se obrukao. Preporučujem mu da ubuduće prvo čita šta su rekli oni koje komentariše, pa neka onda daje svoje komentare ili, što bi mu pametnije bilo, da ćuti. U konkretnom slučaju, pitajući zašto se predsjednik PDP Branislav Borenović nije zalagao za prinip konstitutivnosti tokom prisustva Kongresu Evropske narodne partije u Roterdamu, Mazalica je trebao prvo pročitati izjavu predsjednika Borenovića u kojoj je jasno, prije svega, rekao da je tokom razgovora sa evropskim zvaničnicima isticao punu privrženost dejtonskom uređenju BiH, ustavnoj poziciji Republike Srpske i principu konstitutivnosti Srba, Hrvata i Bošnjaka, što je stav i Evropske narodne partije – rekla je portparol PDP-a Anja Petrović.

Petrovićeva, koja je bila dio delegacije PDP-a u Roterdamu, kaže da je Mazalica ishitreno reagovao vjerovatno u želji da se što prije zauzme za SNSD-ovu hrvatsku braću, ali da je PDP-u uvijek u fokusu prvo Republika Srpska i njeni interesi.

– Zato je predsjednik Borenović iskoristio priliku da tokom više razgovora sa najvišim zvaničnicima Evropske unije prije svega afirmiše i podvuče ustavnu poziciju Republike Srpske i neupitnost dvoentitetskog uređenja BiH. Budući da sam tokom jednog nedavnog zajedničkog gostovanja iscrpila energiju da narodnog poslanika naučim kako se donose odluke u Predsjedništvu BiH, sa čime nije bio najbolje upoznat, o načinu donošenja odluka na Kongresu Evropske narodne stranke upućujem ga na kolege iz HDZ, koje će mu vjerovatno objasniti procedure u ovoj političkoj grupaciji – poručila je Petrovićeva, saopštio je PDP.

(SB)

Oznake: Anja Petrović