Politika 02.03.2021.

ANJA PETROVIĆ (PDP): Zahvalnost Srbiji za vakcine, izjava Turkovićeve porazna i sramotna

ČITANJE: 2 minute

„Prije svega, izražavamo veliku zahvalnost Srbiji i predsjedniku Aleksandru Vučiću, zbog nesebičnog čina donacije vakcina protiv virusa korona Bosni i Hercegovini. Ovo je još jedan gest kojim Srbija pokazuje svoju velikodušnost i otvorenu ruku podrške i pomoći“, rekla je portparol PDP-a Anja Petrović.

„Međutim, porazno je i sramotno što ministar inostranih poslova BiH, gospođa Turković, i ovakav gest kritikuje i, u svom maniru, negativno komentariše sve što je srpsko i dolazi iz Srbije. U vrijeme kada ljudi gube živote od opakog virusa, gospođa Turković je u stanju da i zdravstvenu pomoć dočeka sa kritikama i optužbama, što je van svake pameti“, ističe Petrovićeva, saopštio je PDP.

Ona pita šta je konkretno ministarka inostranih poslova uradila da čitava BiH na vrijeme dobije vakcije i počne sa masovnom vakcinacijom i imunizacijom građana u oba entiteta:

„Neko ko ima ima toliko diplomatskog iskustva trebao je iskoristiti svoje kontakte da pokuša da obezbijedi vakcine. Ukoliko je njena zamjerka to što su, kako kaže, vakcine koje je donirala Srbija široko dostupne, šta je ona lično, kao ministar inostranih poslova, uradila da te ili vakcine drugog proizvođača stignu u BiH? Da li je bila u koordinaciji sa nadležnim institucijama Republike Srpske i FBiH i stavila na raspolaganje MIP BiH da pomogne pri nabavci vakcina? Na kraju, ako kaže da su Astra Zeneka vakcine dostupne samo siromašnim zemljama, što uzgred, nije istina, kakvu to poruku šalje ministarka inostranih poslova kada je BiH čekala donaciju i tih vakcina?“, pita Petrovićeva.

Ona dodaje da je danas najbitnije da su doze vakcina koje su odobrene od Svjetske zdravstvene organizacije i koriste se i u državama EU, stigle u BiH:

„Pozdravljamo gest i srećni smo što imamo takvog prijatelja. Osim specijalnih i paralelnih veza, kao i emotivnih koje dijeli jedan narod, odnosno Republika Srpska i Srbija, danas je predsjednik Vučić pokazao da je prijateljska ruka Srbije pružena svakom čovjeku u Bosni i Hercegovini. To je ispravan put i pogled u budućnost, a retrogradne i huškačke pojave poput gospođe Turković su sve ono što trebamo zaboraviti i poslati gdje im je i mjesto – u prošlost“, zaključuje Petrovićeva.

(SB)

Oznake: PDP