Vijesti 14.12.2015.

Ankara ne želi problem sa Rusijom

ČITANJE: 1 minuta
erdogan
Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan rekao je danas da Ankara ne želi sukobe u odnosima sa Rusijom, javila je televizija “HaberTurk”.

– Što se tiče Turske, mi ne želimo sukobe. Želimo da nastavimo da razvijamo strateške odnose sa Rusijom na isti način. Mi ih uspješno razvijamo u posljednjih 10 do 11 godina i želimo da to nastavimo- rekao je Erdogan.

Erdogan je rekao da ne razumije izjave nekih analitičara da je situacija u vezi sa turskim obaranjem ruskog aviona “Su-24” vještački pripremljena zamka za dvije zemlje.

Turski lider ponovo je insistirao da se incident dogodio kada je neidentifikovani avion narušio vazdušni prostor njegove zemlje i nije odgovorio na upozorenja. “U toj situaciji naši piloti su ispunili svoje dužnosti”, rekao je on.

Erdogan je dodao da se incident dogodio zbog greške pilota koji nije odgovorio na upozorenja i nije ih čuo, prenosi TASS.

Erdogan je istakao da strateški odnosi Turske i Rusije ne treba da trpe zbog tog incidenta.

– Želio bih da uskoro sve popravimo- rekao je Erdogan, dodajući da dvije strane treba da prevaziđu problem diplomatskim sredstvima i pokažu namjeru da obnove veze.

Odnosi između Rusije i Turske pogoršani su od kada je turski avion “F-16” oborio ruski “suhoj” 24. novembra, kada je ubijen ruski pilot.

(Agencije)