Magazin 17.11.2018.

ANKETA Društvene mreže istisnule druženje uživo

ČITANJE: 4 minute

Druženje sa vršnjacima na školskim odmorima već godinama nije u modi, a mnogo je interesantnije pravljenje selfija i snimaka mobilnim telefonima i njihovo postavljanje na društvene mreže, priznali su i banjalučki srednjoškolci sa kojima smo razgovarali povodom Međunarodnog dana srednjoškolaca i studenаta, koji se obilježava 17. novembra.

Naime, pitali smo ih na koji način provode vrijeme na odmorima u školi, te koliko danas profesori imaju autoritet nad đacima, kao i ko su im uzori.

Siniša Drljača, učenik četvrtog razreda Škole učenika u privredi, smjer tekstilni tehničar, kaže da učenici svoje vrijeme većinom provode na društvenim mrežama.

“Ja slabije koristim telefon u školi jer mislim da nije toliko zdravo za nas đake”, kazao je Siniša.

On smatra da profesori danas nemaju autoritet nad učenicima kao što je to bilo nekada u školama.

“Mnogi đaci nisu ponijeli osnovni kućni odgoj. Danas roditelji mnogo vremena provode na poslu, rade čak i dva posla, i nemaju kontrolu nad svojom djecom kao što je to nekad bilo”, kazao je Siniša i dodao da mu je uzor upravo njegov otac, koji se trudi da im u današnje teško vrijeme obezbijedi sve što im je potrebno.

Marija Topić, učenica četvrtog razreda banjalučke Gimnazije, ističe da su društvene mreže danas, nažalost, postale najbitnija stvar mladim ljudima.

“Ja se trudim da sa svojim drugarima provodim dosta vremena napolju, a što manje da to bude neko ljenčarenje u kući i gledanje u telefon”, kazala je Marija.

Prema njenim riječima, danas profesori sve više gube autoritet nad đacima.

“Ukoliko se profesori prema đacima postave prijateljski, tu se sigurno gubi autoritet, a kada je profesor stoži, sami učenici ga više poštuju”, ističe Marija i kaže da su njeni uzori njeni roditelji.

Njen školski drug Aleksandar Ćurguz ističe da najviše vremena u školi provodi sa drugarima družeći se lice u lice, a manje na društvenim mrežama.

Smatra da od profesora zavisi koliko će imati autoritet i koliko će ih đaci poštovati.

“Umjesto da slobodno vrijeme provode s vršnjacima u ugodnom druženju, ili na sportskim terenima, svjedoci smo da većina srednjoškolaca sve više postaje ovisna o mobilnim telefonima”, ističe i Valentina Banović, učenica trećeg razreda Elektrotehničke škole “Nikola Tesla”, smjer tehničar računarstva.

Navodi da postoji mnogo profesora koji imaju autoritet, ali isto tako ima i onih koji moraju ućutkivati đake da završe čas.

Nina Pužić, učenica trećeg razreda Ekonomske škole, ističe da najviše vremena u školi i mimo škole provodi sa svojim drugarima.

Njena drugarica iz razreda Anđela Batinić kaže da je internet izvor “sveg znanja svijeta” te se na njemu može svašta naučiti, ali ga treba koristiti u ograničenim količinama.

Nedeljko Čubrilović, predsjednik Narodne skupštine RS, čestitao je srednjoškolcima i studentima u RS Međunarodni dan, sa željom da ostvare svoje ciljeve i uspjeh u naučnom radu, na radost cijelog društva.

Anketa: Kako provodite slobodno vrijeme?

David Bojanić, učenik četvrtog razreda Gimnazije

Trudim se da u školi što više vremena provodim sa drugarima, a manje na društvenim mrežama, mada činjenice govore da mladi ljudi sve više vremena provode upravo na internetu, čak i više nego što je potrebno. Internet ne treba da nam bude osnova našeg socijalnog života.

Luka Vranješ, učenik trećeg razreda Ekonomske škole

Đaci u našoj školi na odmorima se ne druže jedni sa drugima, već svojih slobodnih pet- deset minuta iskoriste da provedu na Facebooku, Instagramu ili igricama, što je po mom mišljenju prevršilo svaku mjeru.

Trudim se da svoje slobodno vrijeme provedem što više sa prijateljima i djevojkom.

Nevena Lazić, učenica četvrtog razreda Škole učenika u privredi

Što se mene tiče, sa drugarima volim da se družim lice u lice. Ne volim virtuelna druženja na raznim društvenim mrežama. Ipak, danas je većini srednjoškolaca mnogo zanimljivije pravljenje fotografija i snimaka mobilnim telefonima i njihovo postavljanje na društvene mreže.

Dario Dubovčanin, učenik četvrtog razreda Elektrotehničke škole “Nikola Tesla”

Društvene mreže danas su dosta zastupljene, ne možemo da zamislimo današnju komunikaciju bez Facebooka, Instagrama, Vibera pa samim se tim izgubilo pravo istinsko druženje među đacima. Skoro svaki slobodan trenutak, počevši od sebe i svojih drugara, provodimo na internetu.

(Nezavisne)