Region 30.12.2022.

Anonimusi zaprijetili Vučiću, pogledajte fotografiju kojom im je odgovorio

ČITANJE: 2 minute

Međunarodna grupa Anonimus zaprijetila je Aleksandru Vučiću, predsjedniku Srbije. Preko Twittera, gdje uz profilno ime stoji ukrajinska zastava, iznijeli su prijetnje i uvrede na račun predsjednika Srbije.

“Pozdrav građani svijeta, ovo je poruka Anonimusa predsjedniku Srbije, Aleksandru Vučiću. Primijetili smo da srpske kriminalne grupe tenzijama i ratnohuškačkim provokacijama na sjeveru Kosova pokušavaju izazvati oružani sukob.

Srpski autokratski predsjednik Aleksandar Vučić, marioneta Vladimira Putina, pokušava destabilizovati regiju koristeći mehanizme nasilja i terora ratnog zločinca Slobodana Miloševića, ali zna se da će njegovi pokušaji biti samoubilački.

Na vrhuncu rata u Ukrajini, Srbija je i dalje bila jedina država koja je službeno proglasila savez s Rusijom, odbacujući opetovane pozive Zapada da se pridruži sankcijama Evropske unije.

I ne samo to, nego je Vučić ponovno pokazao svoju ratobornu revnost, kao rušitelja regionalne stabilnosti, ugrožavajući teritorijalni integritet Kosova pričajući o povratku srpskih snaga na Kosovo, patrolama u pograničnom području, proglašenju vanrednog stanja koje on sam kreira, kao izgovor da izbjegne srž problema: ‘Spajanje Srbije s demokratskim svijetom’.

Podsticanje nasilja, napadi na novinare, napadi na policiju, kosovske institucije i one s međunarodnim mandatom, kao i postavljanje barikada i korištenje inkriminiranih struktura na sjeveru Kosova, dio je strategije srpske vlade za stvaranje amtosfere napetosti i držanje Kosova i regije taocima retorike prošlosti. Mi nećemo ostati ravnodušni pred ovim terorom. Naša kolektivna reakcija biće odlučna i trenutna. Anonimusi nisu mala grupa nemoćnih ljudi koje treba ignorirati. Mi smo organizovan i globalno aktivan kolektiv istomišljenika i ako ne zaustavite svoje opasne akcije na Kosovu, naša poruka će biti jasna.

Narod Kosova nije bez podrške. Mi smo Anonimusi. Mi smo legija. Mi ne opraštamo. Ne zaboravljamo. Očekujte nas”, stoji u poruci Anonimusa srpskom predsjedniku.

Ubrzo je preko Instagrama stigao odgovor Aleksandra Vučića. Uz fotografiju na kojoj se igra s psima objavio je poruku: “Pripremamo se za borbu protiv anonimusa”.

(N.M.)