Magazin 22.12.2020.

Ansambl Dječijeg pozorišta Republike Srpske: Najljepše priče pomažu u najtežim vremenima

ČITANJE: 3 minute

Kraj svake godine mnogima je vrijeme za osvrt na urađeno tokom godine koja je na izmaku. Ovu godinu, koja je bila turobna i neizvjesna, i ostaje do samog kraja, teško je sagledati.

Ljudima koji stvaraju i rade u oblasti umjetnosti, godina jeste bila ispunjena neizvjesnostima, zatvorenim ustanovama i velikim upitnikom nad bilo kakvim planovima. Pozorišne sale možda jesu uglavnom bile prazne, ali zahvaljujući trudu svakog glumca, pozorište je, koliko je moglo, ostvarilo susrete sa svojim ljubiteljima, a među njima je i Dječije pozorište Republike Srpske.

– I u najtežoj godini u svojoj istoriji, Dječije pozorište RS sa ponosom zaokružuje dane, nedjelje i mjesece koji su iza vrijednog umjetničkog ansambla nacionalnog teatra za djecu – saopštili su iz ove ustanove, osvrćući se na urađeno i na planirano.Tokom ove godine u Dječijem pozorištu Republike Srpske, premijerno su odigrane dvije predstave, a to su “Sirano de Beržerak”, Igora Bojovića, u režiji Juga Radivojevića i “Ružno pače”, Hansa Kristijana Andersena, u dramaturškoj adaptaciji i režiji Aleksandre Spasojević. Predstava “Djevojčica i drvo” Selme Parizi, u režiji Zijaha Sokolovića, bila je zakazana za  29. oktobar, ali je prolongirana je zbog oporavka reditelja Sokolovića, od posljedica virusa korona.Kako navode iz ove ustanove, posebno su ponosni što su u najtežim uslovima uspjeli da rade u skladu sa mogućnostima, čak i u vremenu kada su institucije bile prinuđene da obustave svoj rad.

– Kao sva pozorišta svijeta, tako je i nacionalni teatar za djecu na svoj način učestvovao u svim mjerama kojima se današnje društvo bori protiv pandemije virusa korona i bio prijatelj, podrška i partner roditeljima i mališanima da prevaziđu tjeskobu teškog vremena. Za nepuna tri mjeseca, a od 23. marta, pozorište je emitovalo svoje predstave na “Jutjub”kanalu. Onlajn repertoar  činilo je 25 predstava Dječijeg pozorišta,  koje su emitovane 34 puta, te 6 priča za djecu – naglasili su iz DPRS i dodali da je najgledanija bila predstava “Crvenkapa” u režiji Živomira Jokovića.

Dječiji nacionalni teatar u maju je otvorio Muzej pozorišnih lutaka, a početkom ljeta, uz pomoć Škole crtanja i slikanja “Dragaš” oslikano dvorište kraj službenog ulaza, gdje  je u avgustu otvoren “Mali teatar pod velikim zvijezdama”.

– Poštujući sve mjere i preporuke DPRS je bilo u mogućnosti da organizuje raspored sjedenja za najmlađe i njihove roditelje, i da na dvorišnoj sceni Dječijeg pozorišta svaki dan, izuzev ponedjeljka igra  predstave, a u prostoru Muzeja pozorišnih lutaka su bile organizovane projekcije crtanih filmova u saradnji sa Sinepleksom “Palas”. Odigrano je 25 predstava i emitovano 10 crtanih filmova – naznačili su iz ovog teatra, posebno se osvrćući na značaj razgovora s psiholozima koji su tada organizovani, u saradnji sa Udruženjem “Nova generacija”. Pomenuti razgovori bili su organizovani nakon predstava.

Takođe, Dječije pozorište RS uspjelo je, i u ovim vremenima, da održi 19. Međunarodnog festivala pozorišta za djecu, i to od 6. do 13. oktobra.

– Uz sve okolnosti i uz sve epidemiološke mjere, Međunarodni festival pozorišta za djecu uspio je da ostvari svoj cilj u podsticanju  razvoja lutkarstva i teatarske umjetnosti, i sačuvao atribut jednog od najznačajnijih festivala za djecu na Balkanu – smatra DPRS.

Osim navedenog, Dječije pozorište ostvarilo je i obnovilo saradnje sa teatrima iz regiona, te održalo brojne popratne programe, u skladu sa mogućnostima.

“Snješkovo”

Manifestacija koja trenutno traje u prostorijama ove ustanove je “Snješkovo”, u okviru koje će, za najmlađu pozorišnu publiku, do 30. decembra biti odigrane predstave ovog teatra.

Na programu do kraja godine su:

“Noć u Merlinovom zamku”, 24. decembar, 18 časova

“Medvjedić Timotej”, 25. decembar, 18 časova,

“Maša i medo”, 26. decembar, 18 časova,

“Ružno pače”, 27. decembar, 11 časova,

“Koboldi”, 29. decembar, 18 časova,

“Ružno pače”, 30. decembar, 18 časova

(Glas Srpske)