Magazin 07.05.2019.

Ansambl Dječijeg pozorišta Republike Srpske putuje u Grčku s predstavom „Odisej – San o povratku“

ČITANJE: 2 minute

Ansambl Dječijeg pozorišta Republike Srpske otputovaće večeras u Solun gdje će se, u okviru manifestacije „Dani kulture Republike Srpske u Solunu”, grčkoj publici predstaviti svojom nagrađivanom predstavom „Odisej – San o povratku“.

Predstava, u kojoj jednako uživa i najmlađa i najstarija publika, na programu je u četvrtak, 9. maja u 10 časova na sceni pozorišta Koloseon.

O PREDSTAVI

Odisej – San o povratku, predstava je o jednom od najljepših mitova Grčke. Odisej je neustrašivi junak koji nakon pobjede u Troji, sanja svoj san o povratku, a u kom predviđa mnoga iskušenja koja će mu se stvarno na njegovom morskom putu i dogoditi. LJubav prema Penelopi i zavičaju, daje nadljudsku snagu Odiseju da pobijedi morske nemani, oluje i vjetrove, čarobnicu Kirku, jednookog kiklopa Polifema, bijes boga mora Posejdona i mnoge druge. Naš Odisej u predstavi, nije samo mitski junak, on je mnogo više. Odisej je uzor, neko ko, ne samo što vjeruje u ispunjenje svojih snova, nego je spreman da aktivno preduzme sve da se želje i snovi uistinu i ostvare.

U predstavi igraju glumci Dječijeg pozorišta RS: Ana Anđelić, Zorana Šuman, Đurđa Vukašinović Babić, Duško Mazalica, Aleksandar Blanić, Saša Terzić i Đorđe Janković. Predstavu je režirala Biserka Kolevska, dugogodišnja saradnica Dječijeg pozorišta Republike Srpske i ovogodišnja dobitnica Plakete Grada Banjaluka za izuzetna ostvarenja u oblasti kulture i doprinos u razvoju pozorišne umjetnosti. Biserka trenutno u Dječijem pozorištu RS režira muzičku predstavu za djecu „Peća i vuk“ prema simfonijskoj bajci Sergeja Prokofjeva.

Pored Dječijeg pozorišta RS u manifestaciji „Dani kulture Republike Srpske u Solunu” učestvuju i Narodna i univerzitetska biblioteka RS i Muzej savremene umjetnosti RS.