Magazin 02.05.2016.

Antartik je najhladnije i najmirnije mjesto na svijetu: Destinacija samo za hrabre

ČITANJE: 2 minute
antarktik
Antarktik je najhladnije, najmirnije i vjerovatno najvčarobnije mjesto na Zemlji. Za neke je putovanje na ovaj ljudima nenaseljeni kontinent životna turistička destinacija, a za neke laki potez.

Tri dana na brodu i susret s valovima visokim i do deset metara, ekstremno niske temperature koje mogu zamrznuti i trepavice, samo su neki od uslova s kojima se turisti susretnu na putu do ovog mjesta. Putovanje na Antartik nije jeftino i definitivno nije za one sa slabim srcem.

Turist koji se upravo vratio s putovanja, kaže da je proveo 12 dana putujući oko Antarktika i to ga je koštalo 6.825 funti, uključujući i međunarodne i unutrašnje letove.

“Moje putovanje počelo je u Londonu, dalje preko Amsterdam, zatim u Buenos Airesu, a konačno smo sletjeli u Ushuai, najjužniji grad na svijetu. Putovao sam sam potpuno svjestan da ću 80 posto putovanja iskusiti na brodu, stoga se nisam želio socijalizirati. Prosječna starost putnika na brodu je bila 50 godina”, rekao je turist.

Brod je dizajniran tako da su stolice i krevet pričvršćeni lanica kako ne bi završili na bačeni na pod svaki put kada se brod nađe pod uglom od 90 stepeni. Inače, prosječna godišnja temperatura u unutrašnjosti kopna ovdje iznosi -55 stepeni Celzijusa.

Prosječna mjesečna temperatura kreće se ovisno o dužini dana. Na području istočno od antarktičkog grebena 10. augusta 2010. godine izmjerena je temperatura od -93,2 stepena Celzijusa, što je zasada najniža izmjerena temperatura u prirodi na Zemlji. Oko 98 posto površine je pokriveno ledenim pokrovom prosječne debljine oko 2.000 metara. Količina leda se procjenjuje na oko 30 miliona km³, što je oko 90 posto ukupne količine leda na Zemlji. Led s kontinenta spušta se prema moru kao ledenjak, tvoreći ledene police od kojih se odlamaju ledeni bregovi koji zatim plutaju okolnim morima.

(Agencije)