Magazin 24.10.2015.

Antibiotici povećavaju rizik od gojaznosti kod djece

ČITANJE: 1 minuta
Bucka
Antibiotici spašavaju život, ali s njihovom upotrebom treba biti jako oprezan. Nedavno američko istraživanje pokazalo je da često uzimanje antibiotika u djetinjstvu povećava rizik od gojaznosti u odraslom dobu.

Stručnjaci Džons Hopkins Blumberg škole za javno zdravlje (JHSPH), čija je studija objavljena u časopisu International Journal of Obesity, pratili su 163.620 djece starosti od tri do 18 godina u periodu između 2001. i 2012.

Pregledom zdravstvenih kartona, ustanovili su da je 20 odsto djece pilo antibiotike sedam ili više puta prije svoje 15. godine, što se ispoljilo razlikom u težini u odnosu na drugu djecu. Naime, djeca koja su prekomjerno uzimala antibiotike težila su u prosjeku 1,3 kilograma više od svojih vršnjaka.

Istraživači objašnjavaju ovu pojavu činjenicom da antibiotici utiču na crijevnu floru tako što mijenjaju način na koji se hranljive materije apsorbuju, te samim tim podstiču gojaznost. Poznato je da antibiotici remete crijevnu floru i samo funkcionisanje crijeva, što se manifestuje bolovima u stomaku, dijarejom i nadimanjem.

Namjera istraživača sa JHSPH-a je da se skrene pažnja roditelja na rizike prekomjerne upotrebe antibiotika koji se često pogrešno koriste, navodi autor studije dr Brajan Švarc.

Prema njegovom mišljenju, roditelji imaju lošu naviku da liječe svoju decu antibioticima i onda kada to nije potrebno. Ako se previše upotrebljavaju u djetinjstvu, antibiotici mogu da izazovu posljedice po zdravlje. Iako sa 15 godina razlika u težini nije pretjerana, ona se kasnije tokom godina povećava, upozoravaju naučnici.

(B92)