Magazin 24.05.2016.

Antibiotici slabije djeluju – prijeti srednji vijek!

ČITANJE: 1 minuta

Svake tri sekunde jedna osoba mogla bi da umre od infekcija uzrokovanih bakterijama na koje današnji antibiotici ne djeluju, piše u izvještaju.

Britanski naučnici upozoravaju da bi “medicina mogla biti vraćena u srednji vijek”, ako svijet hitno ne reaguje.

Komisija predlaže plan koji zahtijeva milijarde dolara investicija kako bi se spriječio strašni scenario.

U izvještaju se navodi da je potrebna “revolucija u načinu korišćenja antibiotika i masovna javna kampanja kako bi se ljudi edukovali o tome”.

Britanska Vladina komisija upozorava da svijet ubrzano gubi borbu protiv bakterija koje su otporne na današnje lijekove i tvrdi da je to prijetnja “jednako velika kao i terorizam”.

Problem je što farmaceutska industrija ne uspijeva da dovoljno brzo razvije nove antibiotike, a one koje imamo trošimo previše i bez razloga, zbog čega bakterije postaju otporne na njih.

Naučnici upozoravaju da bi u budućnosti običan slučaj posjekotine na prstu mogao dovesti u situaciju tu osobu da se bori za život, dođe li do infekcije.

Sreća će tada imati veću ulogu od ljekara, navodi komisija koju je 2014. godine formirao britanski premijer Dejvid Kameron.

Jednostavni zahvati poput vađenja slijepog crijeva ili zamjene kuka mogli bi postati smrtonosni, a transplantacija organa postaće gotovo nemoguća, jer bi svaka infekcija mogla da ubije, a i terapije za liječenje raka neće biti moguće.

(Agencije)