Politika 30.01.2021.

Antonić Begića nazvao ustašom, oštra reakcija iz PDP-a

ČITANJE: 2 minute

Portparolka Partije demokratskog progresa (PDP) Anja Petrović izjavila je da je nedopustiv jezik mržnje koji ispoljava poslanik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) u Skupštini Republike Srpske Momčilo Antonić, koji je odbornika PDP-a iz Banjaluke Ivana Begića nazvao “ustašom čiji su preci klali Srbe”, prenosi Beta.

“Nažalost, već je dobro poznat manir SNSD-a i njihovih prvaka koji se takmiče u prebrojavanju krvnih zrnaca i ko će više mržnje da iskaže ka političkom protivniku ili bilo kome čije delovanje nije u skladu sa njihovim interesima”, ocenila je Petrović.

Antonić je ispod teksta koji je objavio portal Banjaluka24com. pod nazivom “Želeo gradjanima ‘meke nasipe’, sada ovaj auto vozi ‘skromni’ Antonić”, napisao da taj portal uredjuje Ivan Begić, koji ga mrzi “jer je dominantna ustaška krv”, s ozbirom na to da je Begić po nacionalnosti Hrvat.

“Ne znam da li me ovaj Begić mrzi zato što je Draškom (gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković) kmet, tj. irvas, što je niži od mene 50 centimetara ili samo zato što je ustaša. Ja mislim da je sve ukupno, ali ustaška krv je dominantna”, napisao je Antonić u svom komentaru ispod teksta.

U tom tekstu se podseća na izjavu koju je Antonić dao posle velikih poplava 2014. godine, kada se obrušio na sve koji nisu glasali za SNSD.

“Hvala braći Hercegovcima na pojačanoj podršci SNSD-u, a što se tiče ovih go… iz Šamca, Broda, Modriče i ostalih poplavljenih mesta, čiji su gradovi obnovljeni za mesec dana, isplaćene kartice pomoći, njima želim dosta kiše i mekanih nasipa”, napisao je tada Antonić.

Portparolka PDP-a naglasila je da je “neverovatno da u samo nekoliko dana iz SNSD-a više puta slušamo izjave koje se tiču ocena kompetencija i ličnosti na osnovu nacije ili privatnog života”.

“Kako to obično biva u SNSD, ono što počne njihov gazda, Milorad Dodik, nastavljaju poslušnici. Juče je članica CIK-a (Vanja Bjelica Prutina) bila nepodobna i loša Srpkinja zbog braka sa Bošnjakom, danas je Ivan Begić ustaša, sutra će na meti biti ko zna ko”, navela je Petrović.

Ona je navela da upravo porodica Begić bila žrtva fašističkog ustaškog režima, s ozbirom na to da je pradeda Ivana Begića od ustaša stradao na najsvirepiji način.

Portparolka PDP-a istakla je da ovakav način delovanja SNSD-a nije nepoznat, jer su i ranije pravili spiskove “državnih neprijatelja”, nepodobnih opština u kojima nisu pobedili, što su u istoriji radili samo najozlaglošeniji režimi.

Petrovićeva je pozvala funkcionere i poslanike SNSD-a da se suzdrže od ovakvih izjava i raspirivanja mržnje, te da političko nadmetanje nastave na terenu kulturnog i argumentovanog dijaloga.

(E.M)