Politika 13.02.2022.

Antonić: SNSD jedina stranka koja je na poskupljenje reagovala mjerama

ČITANJE: 1 minuta

Momčilo Antonić, poslanik SNSD  u NSRS na svom Tviter profilu komentarisao je poskupljenje cijena navodeći da je SNSD jedina stranka u BiH koja je reagovala mjerama, i to korekcijom PDV (u prijedlogu zakona) i ograničenjem marži (u najavi).

“Toliko o ozbiljnosti stranaka i o ‘velikim’ ekonomistima iz opozicije koji obećavaju prosperitet. Sramota”, napisao je on.

Antonić smatra da je ograničenje marži dosta osjetljivo pitanje, ali da država treba intervenisati za određene robe (egzistencijalne) i to s dosta opreza.

“Na koji način i na šta obratiti pažnju prilikom intervencija? 1. Odrediti maksimalnu jediničnu cijenu proizvoda prema krajnjem potrošaču (kod proizvođača uzeti u obzir realne troškove proizvodnje, a kod trgovaca realne cijene ulaza robe u zemlju) ili 2. odrediti maksimalni procenat zbirne marže (od ulaza robe u zemlju do krajnjeg potrošača kako bi se izbjegla mogućnost višestrukog fakturisanja i/ili nerealno visokih marži kod nekoga u lancu snadbjevanja)”, smatra Antonić,

Dodajte da je potrebno napraviti olakšice prilikom uvoza i ulistavanja roba koje se proizvode istočno od nas (van EU), koje su cjenovno povoljnije, a kvalitetom slične ili jednake, a koje nam trenutno nisu dostupne.

(E.M)