Vijesti 11.05.2016.

ANURS dobila četiri nova člana

ČITANJE: 2 minute
Бањалука - АНУРС - нови чланови
Predsjednik Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske /ANURS/ Rajko Kuzmanović rekao je danas da je Akademiji naročito stalo do prijema stranih članova u njen sastav, kao i da bude otvorena prema svijetu.

-Stalo nam je da akademija ne bude zatvorena jer je nauka opšte dobro i nije ničije vlasništvo. Prema tome, mi u Republici Srpskoj i u njenoj Akademiji stvaramo takvu nauku koja treba da je uključena u svjetske tokove- rekao je Kuzmanović Srni prije održavanja svečane sjednice ANURS-a.

On je dodao da su strani članovi, koji su izabrani u ANURS, lica koja su već pokazala određenu sklonost prema ovoj akademiji i Republici Srpskoj. “To su naši ambasadori u svijetu, koji će prenositi glas istine o svima nama”, dodao je Kuzmanović.

On je naveo da su inostrani članovi ANURS-a iz Srbije, Rusije, Grčke, Španije, Belgije, Crne Gore, Bugarske, Slovenije, Njemačke, SAD, Ukrajine.

Kuzmanović je u svojoj besjedi povodom inauguracije novoizabranih redovnih, dopisnih i inostranih članova rekao da aktivnost na prijemu uglednih naučnika i umjetnika iz zemlje i inostranstva u članstvo predstavlja ostvarenje zadataka i ciljeva, odnosno misiju ANURS-a.

-Takvo djelovanje ove institucije je program stavljanja univerzalnih vrijednosti nauke i umjetnosti u službu narodnog preporoda i napretka. U svjetlu takvog opredjeljenja, Akademija odbacuje predrasude i stereotipe zasićene idelogijom- istakao je Kuzmanović.

On je naglasio da su osnovni kriterijumi ANURS-a objektivna istina i provjereni ideali istine, te da je od posebnog interesa stav da se biraju članovi Akademije koji uživaju ugled u Republici Srpskoj, ali i u svijetu.

Na današnjoj svečanoj sjednici inaugurisani su u ANURS ruski akademik Jelena Guskova, akademik Gilbert Fajl, akademik Dragan Škorić i univerzitetski profesor Rajko Tomaš kao dopisni član.

Novoizabrani članovi održali su i prigodne, pristupne besjede.

Ovim izborima, ANURS broji 79 članova, od kojih je 29 redovnih i dopisnih u radnom sastavu, 13 redovnih i dopisnih izvan radnog sastava i 37 inostranih članova.

Ovoj svečanoj skupštini ANURS-a prisustvovao je i ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević.

(Agencije)