Magazin 16.04.2016.

Aparati za sušenje ruku šire više bakterija od papirnih ubrusa

ČITANJE: 2 minute
susenje ruku
Kupatila su idealna lokacija za razmnožavanje mikroba koji izazivaju bolesti na rukama. Ipak, bez obzira na društvene pritiske i svjetleću signalizaciju, mnogo ljudi često napusti kupatilo, bez pranja ruku.

Na ovu naviku posebno bi se trebala obratiti pažnja u zdravstvenim ustanovima u kojima se nalaze ugroženi pacijenti.

Odavno su poznati rezultati istraživanje da aparati sa toplim zrakom za sušenje ruku mogu lansirati bakterije u zrak, dok papirni ubrusi gotovo nikako ne oslobađaju bakterije.

Međutim, novi aparati za sušenje ruku proizvođača Dyson stvaraju znatno veći problem korisnicima jer šire znatno veći broj bakterija od drugih. One se u zraku zadržavaju duži vremenski period na većoj udaljenosti, a rezultate su nedavno objavili istraživači su u časopisu Journal of Applied Microbiology.

“Rezultati ovog istraživanja ukazuju na to da se na lokacijama na kojima su najvažniji higijena i zaštita od infekcija, kao što su zdravstvena i prehrambena industrija, izbor metoda za sušenje ruku treba pažljivo razmotriti”, zaključili su autori.

Za potrebe studije autori Patrick Kimmitt i Keith Redway s Univerziteta Westminster uporedili su virusne eksplozije s papirnih ubrusa, standardnog aparata za sušenje ruku i onoga od Dyson. Istraživači su eksperiment probali na tri osobe koje su posule svoje ruke u rukavicama česticama virusa MS2.

Istraživači su nakon toga uzeli uzorke iz zraka i zarobljenih virusa na pločama koje su postavili na raznim mjestima u kupatilu. Ploče debljine 90 milimetara, sadržavale su tanki sloj bakterije Escherichie coli. Ploče su postavili na devet mjesta u kupatilo, visine do tri metra, kako bi bile dostupne i djeci i odraslima.
Do sada se aparat za sušenje ruku pokazao kao mjesto za najveće širenje virusnih naslaga.

Kod aparata za sušenje ruku proizvođača Dyson pokazalo se da u zrak lansira 1.300 puta više bakterija nego papirni ubrusi.

(Klix)