Vijesti 10.02.2017.

“Apeiron” obilježio 14 godina rada

ČITANJE: 2 minute

Rektor Panevropskog univerziteta “Apeiron” u Banjaluci Esad Jakupović rekao je da ovaj univerzitet teži da bude treći univerzitet u Republici Srpskoj, po kvalitetu i znanju koje daje studentima.

Jakupović je na svečanoj akademiji povodom 14 godina rada Panevropskog univerziteta “Apeiron” i devet godina Srednjoškolskog centra “Gemit-Apeiron” rekao je cilj univerziteta razvijanje konkretnih znanja i sposobnosti studenata, da ih ohrabre i podstaknu da racionalno rade i misle.

On je dodao da je cilj ovog univerziteta stvaranje istinskih autonomnih ličnosti koje će biti u stanju da donose ispravne odluke o sebi i društvu u kojem žive i rade, da analiziraju i rasuđuju ukupnost društvenih, ekononomskih, prirodnih, tehnoloških pojava u njihovoj složenosti, da ih osposobe za njihovu budućnost i budućnost zajednice.

“Karakteristično je da smo prošle godine dobili dva studijska programa na trećem ciklusu, na Fakultetu informacionih tehnologije i Fakultetu poslovne ekonomije. Na prvom imamo 19 studijskih programa, a 11 na drugom. Pokušavemo da damo novu kadrovsku notu, tako što smo angažovali profesore iz Srbije, Slovenije, Hrvatske koji će predavati na trećem ciklusu. Treći ciklus je i uslov za opstanak Univerziteta”, istakao je Jakupović.

Prema njegovim riječima, akcenat je stavljen na praktičnu nastavu.

Direktor Srednjoškolskog centra “Gemit-Apeiron” Višnja Kojić istakla je da je ovaj centar prvi i najveći srednjoškolski centar u Republici Srpskoj i BiH, kao i da u ovom momentu ima 330 redovnih učenika.

“Do sada smo ispratili pet generacija i samim tim razbili sve sumnje i nevjerice u privatne škole. Naši maturanti su danas studenti privatnih i javnih fakulteta u svijetu i kod nas. Za pohvalu je što je najveći broj naših učenika uspio da se zaposli”, dodala je Kojićeva.

Ona je istakla da je kvalitet znanja maksimalan, te su u protekloj godini imali rekordan upis i više od stotinu učenika u pet odjeljenja.

Na svečanoj akademiji uručene su plakete partnerima Panevropskog univerziteta koji studentima godinama pružaju visoko kvalitetnu praksu, te doktorske diplome i tri jednogodišnje stipendije za studente sa najboljim prosjekom ocjena u dosadašnjem studiju.

Najbolji student Snežana Popović, osim stipendijom, nagrađena je i univerzitetskim prstenom.

Akademiji je prisustvovao i predsjednik Akademije nauka i umjetnosti Srpske Rajko Kuzmanović, te druge ugledne akademske ličnosti.

(srna)