Politika 09.01.2016.

Ambasada SAD-a apeluje da se izmjeni zakon o praznicima RS

ČITANJE: 1 minuta
ambasada sad
Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini apelovala je na vlasti u Republike Srpske da naprave odgovarajuće izmjene da bi buduće proslave Dana RS bile u skladu sa zahtjevom Ustavnog suda BiH koji je ocijenio neustavnim dio Zakona o praznicima Republike Srpske, te naložio Narodnoj skupštini RS da izmijeni “sporne odredbe”.

-Tokom 2015. godine premijer Aleksandar Vučić je ukazivao na ulogu Srbije koja kao potpisnica Dejtonskog mirovnog sporazuma poštuje suverenitet i teritorijani integritet Bosne i Hercegovine. Vjerujemo da premijer Vučić shvata osjetljivu prirodu ovog događaja nakon odluke Ustavnog suda BiH- rekli iz Kancelarije za odnose s javnošću Ambasade SAD-a.

Kako su naveli, Ustavni sud BiH dao je rok vlastima Republike Srpske da u roku od šest mjeseci od dana objavljivanja odluke usklade ovaj praznik sa Ustavom Bosne i Hercegovine.

-Apelujemo na vlasti u Republici Srpskoj da naprave odgovarajuće izmjene da bi buduće proslave navedenog praznika bile u skladu sa tim zahtjevom. Odluke Ustavnog suda su konačne i obavezujuće i svi ih moraju poštovati i provoditi. Svi učesnici obilježavanja praznika treba da izbjegavaju podsticanje nacionalističkih osjećaja- saopštili su iz Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini.

(N1/ATV)