Vijesti 25.12.2018.

APEL BANJALUČKIH VATROGASACA Građani, obratite pažnju kako koristite grijalice

ČITANJE: 1 minuta

U susret novogodišnjim praznicima, kada se, po statistici, povećava opasnost od izbijanja požara, iz banjalučke vatrogasne jedinice apeluju na sugrađane da posebnu pažnju obrate na ispravnu upotrebu grijnih tijela i drugih, potencijalno rizičnih uređaja. 

– Ima više razloga nastanka požara u stanovima ili kućama. U zimskom period to su preopterećene elektro-instalacije odnosno to obično znači da je uključeno više grijnih tjela nego što instalacije mogu da podnesu ili su korišteni produžni kablovi za te grijalice. Produžni kablovi ne mogu biti izvor za napajanje grijalica jer one imaju veliku snagu. Uzrok požara i u ljetnom i u zimskom period mogu biti i punjači raznih uređaja – rekao je  komadir Vatrogasne čete Miroslav Malinić.

Naglasio je da se potencijalno opasne situacije mogu izbeći tako što se grijalice neće ostavljati uključene kada u prostorijama nema nikoga.

– Kada su u pitanju punjači isto ih ne treba ostavljati u utičnicama kada nismo u prostoru ili kada ne punimo uređaje, a ni tokom noći – kazao je Malinić.

(Srpskainfo)