Vijesti 22.08.2020.

APEL DOKTORKI SA UKC: Pridržavanjem mjera utičemo na bezbjedniji povratak djece u školske klupe

ČITANJE: 2 minute

Doktorke i medicinske sestre u Univerzitetskom kliničkom centru /UКC/ Republike Srpske, koje su i majke djece školskog uzrasta, a rade sa pacijentima zaraženim virusom korona, apelovale su na građane da strogim pridržavanjem preventivnih mjera utiču na smanjenje prenošenja infekcije kako bi djeca mogla bezbjedno krenuti u školu.

Doktorka Biljana Zlojutro apelovala je da se građani odgovorno ponašaju i poštuju propisane protivepidemijskih mjere zbog povećanja broja oboljelih i njihovog kritičnog zdravstvenog stanja, a to su u posljednje vrijeme lica mlađe životne dobi.

“Mi koji radimo sa najtežim kovid pacijentima susrećemo se sa tragedijama porodica koje gube svoje najbliže, a kad izađemo iz kruga bolnice vidimo pune kafane ljudi koji se slobodno i neodgovorno ponašaju, a epidemiološka situacije ne samo da nije pod kontrolom, nego je sve gore”, istakla je Zlojutro.

Ona je navela da je na Кlinici intezivne medicine bio najmlađi pacijent /22/ obolio od virusa korona, sa obostranom teškom upalom pluća koji je zahtjevao mehaničku ventilaciju.

“Uspjeli smo da ga izvedemo i sada je on na Кlinici za infektivne bolesti. Bilo je oboljelih i 1987. i 1985. godište, a najčešći obim pacijenata koje trenutno hospitalizujemo su između 1970. i 1996. godišta, u intezivnoj su njezi sa teškom kliničkom slikom”, navela je Zlojutro.

Medicinska sestra Sanda Matić, koja je zaposlena “od prvog sata” na njezi težih formi pacijenata u Кovid bolnici, poručila je da škola nije izvor zaraze, već da su to neodgovorna lica.

Doktor Vedrana Malešević istakla je da je prevencija od značaja jer je riječ o oboljenju za koje još ne postoji lijek i da se prestane sa slučajevima negiranja postojanja kovid infekcije, jer ona može zahvatiti svakog bez obzira na uzrast.

Medicinska sestra Tatjana Malešević apelovala je na odgovorno ponašanje pred početak školske godine, jer će se time smanjiti broj oboljelih i omogućiti djeci da “sjednu u školske klupe”

(Srna)

Oznake: korona virus, UKC RS