Vijesti 04.04.2018.

APEL GRAĐANIMA Ne bacajte oružje i bombe u kontejnere i šume

ČITANJE: 2 minute

Nakon što je dječak u Čelincu povrijeđen od eksplozije bombe koju je našao, iz nadležnih institucija apeluju na građane da ne bacaju oružje u šume ili pored kontejnera.

Oni su istakli da sa aspekta bezbjednosti, oružje i eksplozivna sredstava koje građani posjeduju, predstavljaju stalnu potencijalnu opasnost.

Česti su slučajevi da građani, umjesto da oružje predaju policiji, isto odbacuju, odnosno ostavljaju na otvorenom prostoru, u kontejnerima za smeće, bacaju u vodotoke i na druge lokacije, tako da odbačeno oružje predstavlja opštu opasnost za okolinu.

Razlog velikog dijela navedenih aktivnosti je bojazan od eventualnih sankcija ili jednostavno nezainteresovanost za moguće posljedice.

Portparol Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, Danica Gnjatović, podsjeća građane da su dužni obavijestiti policiju na besplatan broj „122“ o svakom uočenom ili pronađenom vatrenom oružju, eksplozivnim, kao i drugim sredstvima kojima mogu biti ugroženi životi i bezbjednost građana.

Policija je do sada imala više akcija u kojima su građani mogli predati oružje ili eksplozivna sredstava, anonimno i bez ikakvih krivičnih sankcija.

Podsjetimo, dječak iz Čelinca teško je povrijeđen u srijedu uveče kada je našao 11 bombi. On je te bombe nosio u ruksaku, koji je zatim ostavio u dvorištu jedne kuće.

Potom se zaputio prema šumi sa četiri bombe, koje je planirao baciti. Međutim, kapisla od jedne bombe mu je eksplodirala u ruci i zadobio je teške povrede.

Navodno je prilikom razgovora sa policijom rekao da je bombe našao.

Upravo zbog toga iz policije i Civilne zaštite apeluju na građane da ne ostavljaju bombe i oružje.

Osim ovog slučaja, i u septembru prošle godine je maloljetnik u banjalučkom naselju Česma u školu donio bombu koju je pokazivao učenicima, a novodno je to uradio kako bi uplašio učiteljicu.

U Čelincu je u maju 2015. godine jedan učenik donio bombu u srednju školu, a na sreću, nije ju aktivirao.

Banjalučka policija je u februaru prošle godine u jednom kontejneru pronašla sedam bombi, koje su potom uklonili pripadnici Civilne zaštite.

(Srpskainfo)