Biznis 11.07.2016.

Apel ministra Savanovića: Poslodavci treba da zaštite radnike od vrućine

ČITANJE: 2 minute

Predstavnici Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite RS apeluju da svi poslodavci zbog izuzetno visoke temperature vazduha izvrše preraspodjelu radnog vremena i tako zaštite zdravlje svojih radnika.

Resorni ministar Milenko Savanović pozvao je sve poslodavce u Srpskoj da radno vrijeme radnika na otvorenom prilagode vremenskim uslovima, s obzirom na to da u zakonodavstvu Republike nisu propisani minimalni zahtjevi u pogledu uslova rada u nepovoljnim mikroklimatskim uslovima niti je propisano pri kojim bi mikroklimatskim uslovima poslodavci trebalo da obustave radove.

“Nesporno je da učestale vrućine utiču na zdravlje radnika, posebno onih koji rade na otvorenom i duže vrijeme su izloženi suncu zbog obaveza prema poslu, zbog čega dolazi do pada koncentracije u radu i mogućnosti povređivanja radnika”, napomenuo je Savanović.

On je naveo da Međunarodni standard ISO 7243 definiše uslove i kriterijume izvođenja radova u uslovima visoke temperature, a jedna od mjera je izbjegavanje rada u najtoplijem dijelu dana.

“Stoga apelujem da poslodavci primijene ovaj standard i da izvrše preraspodjelu radnog vremena, te da se radnici ne nalaze na otvorenom u najtoplijem dijelu dana”, poručio je Savanović.

On je napomenuo da je i u zatvorenim prostorijama potrebno obezbijediti rashlađivanje prostorija kako bi se tokom rada zaštitilo zdravlje radnika. Iz resornog ministarstva je saopšteno da su u skladu sa standardom, u zavisnosti od utvrđenog toplotnog indeksa koji je mjerodavan za uslove rada na otvorenom, u uslovima visoke temperature predviđeni načini izvođenja radova i mjere rada za date uslove, kao i preporuke za poslodavce i radnike u vezi sa prevencijom, koje će pomoći da se rizik od izloženosti na radnom mjestu svedu na najmanju moguću mjeru.

“Te mjere podrazumijevaju organizaciju posla koja obuhvata preraspodjelu radnog vremena, zatim rotaciju poslova, izbjegavanje rada u najtoplijem dijelu dana – od 11 do 15 časova, te uvođenje dodatne radne snage kod ekstremnih uslova, osiguranje odgovarajuće rashlađene prostorije za odmor, kao i nošenje lagane zaštitne odjeće i obuće”, navodi se u saopštenju.

Savanović je izrazio uvjerenje da će preraspodjelom radnog vremena poslodavci prepoznati svoj interes i istovremeno pokazati razumijevanje i solidarnost sa zaposlenima, a na taj način zaštititi zdravlje svojih radnika.

(Agencije)