Vijesti 22.02.2017.

Apel sa ulice za spas domaće proizvodnje

ČITANJE: 2 minute

Voćari, ratari, mljekari i drugi poljoprivredni proizvođači najavili su da će sutra mirnim protestom zatražiti pomoć od vlasti u Republici Srpskoj i BiH jer se, kako su istakli, godinama nalaze u teškom položaju.

Tačno u podne oko 1.500 ratara, sa oko 150 traktora, okupiće se na dijelu autoputa Banjaluka – Gradiška koji nije u upotrebi. Cilj im je, naglašavaju, da na miran način i na mjestu na kojem nikome neće smetati apeluju na vlasti da hitno nađu rješenje za zaštitu domaće proizvodnje, te da bude uveden plavi dizel na nivou BiH.

Ratari iz Srpske su nezadovoljni i nacrtom pravilnika o uslovima i načinu ostvarivanja podsticaja, a traže i isplatu lanjskih dugovanja, koja dosežu 41 milion KM.

– Protesti su upozorenje vlastima u Banjaluci i Sarajevu da konačno nešto preduzmu kako poljoprivreda ne bi dotakla dno. Nećemo šetati, praviti ekscese, blokirati puteve ili institucije, samo ćemo se mirno okupiti i tražiti rješavanje nataloženih problema – rekao je predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača RS Stojan Marinković.

Ako njihovi zahtjevi ne budu ispunjeni do kraja marta, kaže Marinković, ponovo će tražiti ostavke ministra poljoprivrede RS Steve Mirjanića i ministra spoljne trgovine BiH Mirka Šarovića.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača i mljekara RS Vladimir Usorac kaže da se pravilnik o podsticajima u RS mora prilagoditi onom u FBiH jer je znatno povoljniji, pa ratari u Srpskoj gube tržišnu utakmicu.

– Ako svi radimo na istom tržištu, onda i uslovi treba da budu isti – naglasio je dodavši da je došlo “pet do 12”.

– U Vladi kažu da će nam prošlogodišnje podsticaje  isplatiti kad stignu pare iz Rusije, ali mi ne možemo čekati taj novac, jer moramo krenuti sa proljećnom sjetvom, a nismo očistili ni dugove prema dobavljačima za prošlu godinu – rekao je Usorac.

U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS kažu da su u ponedjeljak, na sastanku sa ratarima u vezi sa tekstom novog pravilnika o podsticajima, obećali da će uvažiti njihove prijedloge.

– Ministarstvo će maksimalno uvažiti sve prijedloge udruženja kako bi se podržale sve ključne poljoprivredne proizvodnje u RS, u granicama usvojenog budžeta za ovu godinu – rekli su u Ministarstvu.

Zahtjevi poljoprivrednika

Na nivou BiH

– uvođenje plavog dizela

– zaštita domaće proizvodnje

Na nivou RS

– isplata prošlogodišnjih podsticaja

– usklađivanje nacrta pravilnika o podsticajima sa onim u FBiH

(Glassrpske)