APEL STRUČNJAKA: Zaraženi kojima je određena mjera kućne izolacije da poštuju preporuke

Republički karantini u kojima su prethodnih mjeseci boravili oboljeli od virusa korona u Srpskoj od danas su prošlost, a stručnjaci apeluju na zaražene kojima je određena mjera kućne izolacije da se ponašaju odgovorno i poštuju preporuke, jer ih u suprotnom očekuju sankcije.

Karantini na staroj pulmologiji u Univerzitetskom kliničkom centru RS, bolnici “Srbija” u Istočnom Sarajevu, te domovima učenika u Bijeljini, Trebinju i Doboju danas su prestali sa radom odlukom Republičkog štaba za vanredne situacije RS.

Osobe sa blažim simptomima od sada se upućuju  u kućnu izolaciju, a oni sa srednjom i teškom slikom na bolničko liječenje.

Vršilac dužnosti direktora Instituta za javno zdravstvo RS Branislav Zeljković istakao je za “Glas Srpske” da su higijensko-epidemiološke službe (HES) domova zdravlja zadužene da prate zdravstveno stanje pozitivnih na virus korona koji su u kućnoj izolaciji, a da Inspektorat RS i komunalna policije imaju zadatak da kontrolišu da li građani poštuju tu mjeru.

Zeljković navodi da u slučaju da dođe do kršenja mjere, postoje sankcije za te osobe.

“Neophodno je da budu odgovorni sami prema sebi, ali i prema cijelom društvu. Preporučujem im da ostanu kod kuće jer se tako u daleko manjoj mjeri narušava njihova komocija od boravka u karantinu – kazao je Zeljković i dodao da će lokalni krizni štabovi obezbijediti smještaj za pozitivna lica koja nemaju uslove da boravak u kućnoj izolaciji.

Prema smjernicama za samoizolaciju koje je objavio Institut za javno zdravstvo Srpske na početku epidemije virusa korona, navodi se da građani u izolaciji ne smiju napuštati kuću, odlaziti na posao, u školu,  na vjerska ili druga okupljanja, a zabranjeno je i primanje posjeta u kući. Preporučuje se i izbjegavanje kontakta s ukućanima, te boravak u odvojenim prostorijama.

– Ukoliko je moguće, koristite odvojen toalet, često perite ruke sapunom i vodom i nikako ne dijelite isti peškir sa ukućanima. Koristite odvojeno posuđe, pribor za jelo, posteljinu i svakodnevno dezinfikujte prostorije u kojima boravite – stoji u smjernicama Instituta.

(A.M/banjaluka.net)

JOŠ IMA MJESTA: Školarina u prvoj privatnoj osnovnoj školi – 12 rata po 768 KM

Nakon što su ispunjeni svi strogi kriteriji za osnivanje osnovnoškolske ustanove koje propisuje Ministarstvo prosvjete i kulture RS, od septembra ove godine sa đacima će početi raditi prva privatna osnovna škola u Republici Srpskoj. Osnovna škola „Nikola Tesla“ će obrazovati đake od 1. do 9. razreda, a u školskoj godini 2020/2021. upisuje učenike od 1.

CIK BIH: Novac za lokalne izbore još nije obezbijeđen, situacija alarmantna

Centralna izborna danas je ponovo pozvala institucije na nivou BiH da obezbijede novac za lokalne izbore čije je održavanje planirano 15. novembra. U saopštenju Kancelarije CIK-a za odnose sa javnošću navode da “Komisija BiH u kontinuitetu od početka ove godine apeluje i poziva nadležne donosioce odluka u BiH da je potrebno u zakonom utvrđenom roku

GENERAL BOŠKO KELEČEVIĆ: Od filma “Koridor 92” očekujem da se čuje riječ borca

Bitka za koridor kroz Posavinu je najveća, najsloženija i najvažnija bitka za postojanje Republike Srpske i da nje nije bilo, teško da bi Srpska opstala, izjavio je Srni penzionisani general Boško Kelečević, tadašnji načelnik Štaba Prvog krajiškog korpusa Vojske Republike Srpske. “Živio sam za taj koridor i čini mi se da ću umrijeti sjećajući se

DRAGOCJENA ISKUSTVA: Istaknuti banjalučki sportisti sa ministarkom Sonjom Davidović

Ministarka porodice, omladine i sporta Republike Srpske Sonja Davidović uvjerena je da će biti značajnije uspostavljena saradnja sa istaknutim sportistima, nosiocima nacionalnih sportskih priznanja od kojih se mogu čuti dragocjena iskustva za unapređenje rada u oblasti sporta. Na prijemu za istaknute sportiste, Davidovićeva je rekla da su to ljudi čija se imena i danas spominju

IZDATA 1.522 TURISTIČKA VAUČERA: Velika zainteresovanost za banjske centre širom Srpske

U Republici Srpskoj su u periodu od 15. juna do 3. jula ove godine izdata 1.522 turistička vaučera za subvencionisanje smještaja u ugostiteljskim objektima, saopšteno je iz Ministarstva trgovine i turizma Republike Srpske. Time je kroz projekat dodjele turističkih vaučera građanima generisano oko 12.000 noćenja u ugostiteljskim objektima za smještaj na području Republike Srpske. Prema

PO NALOGU POLICIJE I INSPEKCIJE Odvoze otpad iz Bosanskog Grahova

Po nalogu policije i inspekcije, dva kamiona opasnog otpada koji je u Bosansko Grahovo dovezen iz Italije, odvezena su iz te opštine, a u roku od najdalje 48 časova biće odvezen još jedan kamion. Milorad Gligić, načelnik opštine Bosansko Grahovo je rekao da je u opštinu dovezeno ukupno tri kamiona. “Po nalogu inspekcije i policije