Magazin 16.06.2021.

APEL TUŽILAŠTVU: AMUS-u prijeti oduzimanje dozvole za rad, ugrožena prava 1.000 članova

ČITANJE: 3 minute

Članovi Skupštine Asocijacije kompozitora – muzičkih stvaralaca (AMUS), koji su još 1. aprila podnijeli prijavu Tužilaštvu BiH protiv članova rukovodstva AMUS-a zbog toga što su tokom tri godine uočene brojne nepravilnosti u ovoj asocijaciji, još nisu dobili nikakav odgovor, iako im prijeti i oduzimanje dozvole za rad.

Oni se pitaju šta će biti sa njihovim pravima ako AMUS-u bude oduzeta dozvola za rad te izražavaju nadu da će Tužilaštvo BiH naći za shodno da se pozabavi ovim problemom, s obzirom na to da se radi o pravima za oko hiljadu članova AMUS-a, prenose Nezavisne.

Zoran Đurić, jedan od članova AMUS-a, ističe da više od tri godine stvari ne funkcionišu kako treba te da su zbog toga podnijeli krivičnu prijavu.

“Mi kao članovi Skupštine AMUS-a nismo imali drugog izbora nego da, na osnovu izvještaja državnih organa, podnesemo krivičnu prijavu”, rekao je Đurić.

Tokom ovih nekoliko godina, kako navodi, ova asocijacija nije imala validnu skupštinu.

“Za 24. jun zakazali su sjednicu Skupštine AMUS-a na kojoj su sve tačke dnevnog reda poništene jer su nezakonite. Nadam se da članovi neće dozvoliti da se održi sjednica Skupštine, jer bi u suprotnom bila oduzeta licenca AMUS-u”, naglasio je Đurić.

Dalibor Mrša, advokat koji zastupa članove AMUS-a, ističe da je krivična prijava podnesena protiv generalnog direktora Stručne službe, Upravnog odbora, Nadzornog odbora i predsjednika Skupštine AMUS-a.

“Institut za intelektualno vlasništvo BiH je 3. decembra 2020. godine sproveo istragu u ovoj asocijaciji kako bi utvrdio da li asocijacija radi u skladu sa zakonom.

U zapisniku o utvrđenom nadzoru utvrđen je niz nepravilnosti koji se odnosi na isplatu većih akontacija za službena putovanja, akontacije na platu”, rekao je Mrša.

Dodaje da je potrošeno više sredstava nego što je utvrđeno finansijskim planom za 2019. godinu.

“Posebno je skrenuta pažnja na to da je formirano radno tijelo za reviziju članstva koje nije predviđeno niti zakonom niti statutom”, kazao je Mrša, te dodao da je po osnovu naknada za sva radna tijela isplaćeno 36.430 KM u toku 2020. godine.

Prema njegovim riječima, saznali su da je AMUS podnio zahtjev za promjenu statusnih činjenica kod Ministarstva pravde BiH, prilikom čega je Ministarstvo uočilo niz nepravilnosti koje se tiču funkcionisanja asocijacije.

“Tada se došlo do saznanja da je predsjedniku Skupštine asocijacije Edinu Dervišhalidoviću (Dino Merlin) istekao mandat sa 9. majem 2018. godine, kada je dao neopozivu ostavku, kao i Davoru Sučiću, predsjedniku Upravnog odbora, kojem je takođe istakao mandat 9. marta 2020. godine”, rekao je Mrša.

Kako navodi, najinteresantnije je to što su oni ovlašteni da upravljaju novcem asocijacije.

Mehmed Bajraktarević, profesor muzike, dirigent i autor, ističe da trenutno AMUS godišnji ubere između četiri i pet miliona KM.

“Tendencija je, kada se pravnim putem osvoje svi oni koji moraju plaćati autorska prava, da će se izaći na oko 20 miliona maraka prihoda godišnje na nivou BiH. Oni su to trebali da urade za ove tri godine, ali nisu mrdnuli od tih četiri do pet miliona. Ni država nije dobijala svoj dohodak”, rekao je Bajraktarević.

Istakao je da se novcem prethodno navedenim, više od 200.000 KM, koje je advokat spomenuo, može kupiti vakcina za grad kao što je Derventa ili Konjic.

Veselko Boban, autor i član AMUS-a, ističe da je trenutno na snazi privremena mjera o oduzimanju licence na 12 mjeseci.

“Ti rokovi su davno prošli, ali na našu molbu da licenca ne bude oduzeta zbog pandemije, oni su produženi. Već su tri udruženja registrovana i čekaju na licencu, sa istim ljudima koji bi bili u pozadini”, kazao je Boban.

Kako je istakao, želja im je da spase AMUS i vrate ga u zakonske okvire.

(SB)

Oznake: AMUS