Vijesti 15.10.2021.

APEL VJERSKIH LIDERA: Reis Kavazović i kardinal Puljić pozvali na smirivanje političkih strasti

ČITANJE: 1 minuta

Na “smirivanje strasti” i rješavanje aktuelne političke krize u BiH pozvali su i poglavari Katoličke Crkve i Islamske zajednice u BiH vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić i reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović.

Dvojica vjerskih poglavara komentirali su aktuelnu političku situaciju u zemlji, koju su ocijenili složenom u političkom i sigurnosnom pogledu, koja se dodatno komplicira u opasnom smjeru čiji se ishod ne može predvidjeti, prenosi Klix.

Pozvali su domaće i međunarodne zvaničnike na dijalog i smanjivanje napetosti koja nikome u zemlji, nedavno izašloj iz rata, ne koristi te može samo još više doprijeniti i onako velikom iseljavanju stanovništva svih vjera i nacija iz Bosne i Hercegovine.

Posebno su istakli potrebu prestanka huškačkog rječnika te stvaranja ozračja poštivanja i pomirenja među svima te uvažavanja prava svakoga čovjeka poštujući njegov identitet u procesu stvaranja društva jednakih prava.

Napomenuli su kako je svaki dijalog, samim tim i politički, uvijek dobrodošao te kako je poželjan da bi se u demokratskim uvjetima rješavala nagomilana pitanja.

Puljić i Kavazović razgovarali su i o odnosima Katoličke Crkve i Islamske zajednice za koje su utvrdili kako su izuzetno dobri te su izrazili nadu da će takva ostati i u budućnosti.

Vrhbosanski nadbiskup informisao je reisu-l-ulemu o radu Prve sinode čija su zasjedanja u tijeku te mu je zahvalio što je bio nazočan na njezinom otvorenju.

(SB)