Vijesti 15.12.2015.

“Apilift 15” najbolja ovogodišnja inovacija

ČITANJE: 2 minute
apilift 15
Inovacija “Apilift 15” istoimenog tima iz Gradiške, kojom se povećava produktivnost rada u pčelinjaku, ovogodišnji je pobjednik finalnog takmičenja za najbolju tehnološku inovaciju u Republici Srpskoj.

Inovacijom se poboljšavaju tehničke karakteristike uređaja za manipulaciju i transport košnica ili nastavaka tokom rada u pčelinjaku.

Uređaj tima “Apilift” znatno smanjuje broj sati fizičkog rada, te omogućava aktivno bavljenje pčelarstvom starijim, te licima sa smanjenim fizičkim sposobnostima, kao i djeci i ženama.

Krajnji rezultat šire primjene ovog uređaja u pčelarstvu trebalo bi da ima za posljedicu smanjenje tržišne cijene meda i pčelinjih proizvoda, uz značajan rast zarade pčelara na godišnjem nivou.

Članovi “Apilifta” dobili su i novčanu nagradu od 10.000 KM.

Drugo mjesto i novčanu nagradu od 6.000 KM osvojio je tim “Davoks” (DAWOX) iz Prijedora za inovaciju visokobezbjednosne elektronsko-mehaničke brave iz oblasti mašinstva.

Osnovu inovacije čini cilindar koji je nemoguće obiti bušenjem, lomljenjem, češljanjem ili postojećim provalničkim aparatima.

Treće mjesto i nagradu od 4.000 KM osvojio je tim “Rab end ko” (RAB&CO) iz Banjaluke za inovaciju “Protekt bajk” (Protect Bike), koja predstavlja plastični, elastični, rebrasti štitnik za pneumatike bicikla.

Takmičenje je organizovalo Ministarstvo nauke i tehnologije Republike Srpske u saradnji sa Ministarstvom prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije, a predsjednik žirija bio je ministar nauke i tehnologije Srpske Jasmin Komić.

Konkurs za ovogodišnje takmičenje objavljen je u martu, a prijavilo se 19 timova koji su prošli pet ciklusa obuka.

Tehničke recenzije prošlo je pet timova, a u finale su se plasirala tri tima.

Takmičenje je održano po 11 put, a deveti put ga zajednički organizuju Republika Srpska i Srbija, svaka za svoje područje.

Ovogodišnje finale Takmičenja za najbolju tehnološku inovaciju u Republici Srpskoj po peti put je održano u Istočnom Sarajevu.

(Agencije)