Region 22.03.2023.

Apostol bi da bude predsjednik

ČITANJE: 3 minute

PIŠE: Safeta Biševac

Crna Gora mi je uvek bila draga. Mala, a prelepa: Durmitor, Boka Kotorska, Perast… Draga mi je i zato što je bila deo SFRJ, a države nastale na tlu bivše Jugoslavije liče jedna na drugu. Srbija i Crna Gora su nekako najsličnije, nekad se nazivale i „dva oka u glavi“. Odavno te oči postale razroke. Ima naravno i razlika, a čini mi se da izbori kojih je poslednjih godina bilo u Srbiji i Crnoj Gori potenciraju baš njih. Razlike.

Na parlamentarnim izborima 2020. DPS izgubio vlast, njihovi politički protivnici slavili kad mi kada smo srušili Miloševića. S tim što je ukanović gospodski priznao poraz. Pobednička koalicija zaličila mi na DOS, a premijer Zdravko Krivokapić na Vojislava Koštunicu.

Vladao Krivokapić kratko, od 4. decembra 2020. do 28. aprila 2022. godine, a njegovu vladu potresale afere, sramne izjave o ratnim zločinima devedesetih, srbovalo se u sred Podgorice. Krivokapić ostao upamćen po izjavi o svojoj vladi, koju je činilo „12 ministarstava, i to je simbolika, 12 apostola kojom nas je stalno podučavao naš mitropolit“. To se zove – lupio i ostao živ.

U 21. veku u sred Evrope srušiš višedecenijsku autokratsku vlast Đukanovića, tako što u politiku uvedeš Crkvu, a mitropolit odobrava kadrove. Smrdelo mi to od početka, a izvinjavam se DOS-u. Vlast uspostavljena posle Mila u Crnoj Gori bila je mnogo lošija od njihove.

Kada sam nekoliko puta gledala sednice crnogorske Skupštine, ne želim da vređam, ali jedna misao mi bila u glavi – ovi luđi od Srbije. Međutim, za razliku od Srbije, u Crnoj Gori postoje i vlast i opozicija, politički život, TV debate, mediji … Krivokapića srušio potpredsednik vlade Dritan Abazović.

I od njega Crna Gora puno očekivala, nadala se, on obećavao, pričao, slikao se, rujno vino s Vučićem pio… Abazovićeva vlada srušena avgusta 2022. godine, a čini mi se da će premijer u ostavci ostati upamćen po privatnoj bolnici koju su u Beogradu otvorili njegov brat i partnerka premijerke Srbije Ane Brnabić.

Iako je DPS izgubio parlamentarnu vlast, Đukanović ostao predsednik zemlje, a novi vladari imaju fiksaciju – srušiti Mila po svaku cenu i oduzeti mu i tu polugu vlasti. Crna Gora se našla u ozbiljnoj institucionalnoj krizi, izborni pobednici nikako da se dogovore o brojnim problemima, jedni gledaju u Moskvu, drugi u Brisel i Vašington, treći u Beograd… A usta im puna – srušiti Mila, srušiti Mila, srušiti Mila… Kao da će nakon toga Crna Gora postati Monako.

U nedelju, 19. marta, bili predsednički izbori na kojima je Milo ukanović osvojio najviše 39 odsto glasova, a drugoplasirani Jakov Milatović, kandidat Pokreta Evropa sad 28. Milatović, kao ministar ekonomije bio je jedan od Krivokapićevih „12 apostola“.

U drugom krugu, 2. aprila, većina posmatrača predviđa pobedu Milatovića, čiji je koalicioni kapacitet, kažu, veći od Đukanovićevog. Vlast formirana nakon pada DPS, raduje se očekivanom porazu ukanovića, kao da ne vide da Evropa sad i njih može da „počisti“ i da je rezultat predsedničkih izbora njihov poraz.

Ukoliko najdugovečniji evropski vladar izgubi vlast, šta je sledeće? Da izgubi Erdogan na majskim izborima u Turskoj? Da se Orbanu zatrese fotelja? Šta će onda AV?

U ove 2-3 godine, Crnogorci srušili vladu DPS, formirali prvo Krivokapićevu, koja ih razočarala, onda Abazovićevu koja ih takođe razočarala, ali se Crna Gora nije dala. Na predsedničke izbore izašlo više od 60 odsto birača.

Nema kod njih, svi su isti, nemam za koga da glasam. Našli Crnogorci novu nadu Pokret Evropa sad, kome predviđaju uspeh i na predstojećim parlamentarnim izborima. Da li će Crnoj Gori biti treća sreća sa eventualnom vladom Evrope sad? Ne znam. Sumnjive su mi sve stranke i političari koji najpre obećavaju platu od hiljadu evra. Ali sve najbolje Crnoj Gori, sa ili bez Mila.

(Danas)

Oznake: Safeta Biševac