Biznis 22.04.2016.

“Apple” priznao koliko dugo traju njihovi uređaji

ČITANJE: 1 minuta
ajfonovi
Uređaji kompanije “Apple” nisu napravljeni da traju dugi niz godina, a njihov životni vijek je kraći nego što mnogi očekuju.

Najnoviji iPhone 6S, pa čak i nadolazeći iPhone 7, trajaće samo tri godine. “Apple” očekuje da korisnici njegovih uređaja kupe nove nakon samo nekoliko godina. Kompanija je odgovorila na pitanja u sklopu izvještaja objavljenog na njenoj zvaničnoj stranici.

“Kako bismo dobili podatke o upotrebi, mi mjerimo energiju koju proizvod troši po simuliranom scenariju. Dnevna upotreba je specifična za svaki proizvod i mješavina je stvarnih i modeliranih podataka. Prema podacima baziranim na prvim korisnicima uređaja, OS X i tvOS uređaji traju četiri, a iOS i watchOS tri godine”, navodi se u saopštenju kompanije, prenosi Klix.ba.

“Apple” nije uzeo u obzir recikliranje i preprodaju uređaja u svojoj procjeni. Međutim, kompanija očekuje da korisnici iPhonea svoj uređaj zamijene nakon tri godine. S druge strane, korisnici skupocjenog Mac kompjutera imaju četiri godine da zamijene svoj uređaj.

Kompanija “Apple” u periodu od tri godine ponudi samo dvije velike nadogradnje iOS-a za iPhone i iPad. Najnoviji operativni istem iOS 9 je donio velike promjene, a podržava ga čak i iPhone 4S, koji je proizveden 2011. godine.

Kada je riječ o Mac kompjuterima, najnoviji OS X 10.11 El Capitan je kompatibilan s kompjuterima koji su proizvedeni još 2007. godine.

Spekulacije govore da “Apple” čini svoje starije mobitele sporijim kad god se na tržištu pojavi novi iPhone. Prošle godine su se korisnici žalili da je njihov iPhone usporio nakon što su preuzeli iOS9.

(Klix)