“Apple” priznao koliko dugo traju njihovi uređaji

ajfonovi

Uređaji kompanije “Apple” nisu napravljeni da traju dugi niz godina, a njihov životni vijek je kraći nego što mnogi očekuju.

Najnoviji iPhone 6S, pa čak i nadolazeći iPhone 7, trajaće samo tri godine. “Apple” očekuje da korisnici njegovih uređaja kupe nove nakon samo nekoliko godina. Kompanija je odgovorila na pitanja u sklopu izvještaja objavljenog na njenoj zvaničnoj stranici.

“Kako bismo dobili podatke o upotrebi, mi mjerimo energiju koju proizvod troši po simuliranom scenariju. Dnevna upotreba je specifična za svaki proizvod i mješavina je stvarnih i modeliranih podataka. Prema podacima baziranim na prvim korisnicima uređaja, OS X i tvOS uređaji traju četiri, a iOS i watchOS tri godine”, navodi se u saopštenju kompanije, prenosi Klix.ba.

“Apple” nije uzeo u obzir recikliranje i preprodaju uređaja u svojoj procjeni. Međutim, kompanija očekuje da korisnici iPhonea svoj uređaj zamijene nakon tri godine. S druge strane, korisnici skupocjenog Mac kompjutera imaju četiri godine da zamijene svoj uređaj.

Kompanija “Apple” u periodu od tri godine ponudi samo dvije velike nadogradnje iOS-a za iPhone i iPad. Najnoviji operativni istem iOS 9 je donio velike promjene, a podržava ga čak i iPhone 4S, koji je proizveden 2011. godine.

Kada je riječ o Mac kompjuterima, najnoviji OS X 10.11 El Capitan je kompatibilan s kompjuterima koji su proizvedeni još 2007. godine.

Spekulacije govore da “Apple” čini svoje starije mobitele sporijim kad god se na tržištu pojavi novi iPhone. Prošle godine su se korisnici žalili da je njihov iPhone usporio nakon što su preuzeli iOS9.

(Klix)

Besplatne sekcije pomažu u pravilnom razvoju đaka

Izabrani su profesori fizičkog vaspitanja i sporta koji će voditi besplatne sportske sekcije u svim osnovnim školama na području grada, a sa njima će naredne sedmice biti potpisani ugovori, te organizovano uvodno predavanje 26. septembra u amfiteatru Fakulteta fizičkog vaspitanja i sporta. Kako navode iz Odjeljenja za obrazovanje, zdravstvo, omladinu i sport, u odnosu na

POMAMA U BANJALUCI Koverte za nagradnu igru prodavali čak i bez fiskalnih računa!

Mada je za najpopularniju nagradnu igru u istoriji Republike Srpske, do sada siglo skoro 1,2 miliona koverata, građani još ne odustaju od namjere da, šaljući koverte sa 10 fiskalnih računa, oprobaju sreću i pokušaju se domoći primamljive nagrade – stana u Banjaluci. Koverte su, kao i prethodnih dana, i danas bile najtraženija roba u banjalučkim

U humanoj misiji više od 100 radnika Elektrokrajine

Aktiv dobrovoljnih davalaca krvi “Elektrokrajine” organizovao je u petak akciju darivanja ove dragocjene tečnosti u kojoj je učestvovalo više od 100 radnika. Portparol “Elektrokrajine” Predrag Klincov rekao je da su radnici ovim poduhvatom iskazali plemenitost i humanost, jer su krv dali kako bi spasili nečije živote. – Poznato je da Zavod za transfuziju kuburi sa

PORODIČNA AVANTURA Naučite kako da se snalazite u prirodi, da palite vatru, i pravite skloništa

Udruženje “Centar za aktivnosti na otvorenom” realizuje program porodične avanture pod nazivom “Snalaženje i preživljavanje u prirodi”, u nedjelju, od 11 do 17 časova na Poniru. -Posebno osmišljen program sa ciljem učvršćivanja odnosa između roditelja i djece koji neće samo biti uzbudljiva avantura, nego ćete naučiti i mnogo korisnih vještina koje možete koristiti kroz život.

DODIK: Odbacujemo deklaraciju, Srpska je prioritet

U Beogradu je održan sastanak predsjednika Srbije Aleksandra Vučića sa srpskim članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom i predstavnicima parlamentarnih stranaka iz Republike Srpske. Sastanku su prisustvovali i predsjednik Republike  Srpske Željka Cvijanović, premijer Radovan Višković i predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović, kao i premijer Srbija Ana Brnabić, ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin i Nikola Selaković,

HEMATOLOŠKI VIKEND U BANJALUCI O novim metodama liječenja oboljelih od hemofilije

Deveti hematološki vikend održan je danas u prostorijama “Lanaco” tehnološkog centra, gdje su se okupili kako domaći tako i strani eksperti sa polja hematologije. Na skupu je bilo riječi hematološkim oboljenjima kao što je hemofilija, krvno oboljenje od kojeg u BiH boluje oko 200 ljudi, te o novim metodama i tretmanima za liječenje ovog oboljenja.