Vijesti 28.03.2019.

APSURD Hrana u produženom boravku skuplja nego radnički topli obrok

ČITANJE: 3 minute

Osnovci koji se hrane u produženom boravku mjesečno za obroke plate 165 maraka, što je više i od toplog obroka koji se isplaćuje radnicima.

Dnevni meni u školi – doručak, ručak i užina, preko organizovanog dobavljača košta 7,5 maraka, a zanimljivo je da toliki iznos ne pojedu čak ni mnogi radnici za 8 sati na poslu. Topli obrok, inače, iznosi 0,75 odsto od prosječne plate, odnosno 6,5 KM za dan.

– Naručujem često s kolegama dostavu na poslu, pasulj, ćevape, što me košta između tri i pet maraka i bude mi dosta za dan – ispričao nam je 40-ogodišnji Zoran.

On istovremeno plaća i hranu svom osnovcu.

– Dijete bude u produženom boravku jer supruga i ja radimo cijeli dan. Riješili smo da mu plaćamo hranu; opet je zdravije nego da pakujemo sendviče svaki dan ili da kupuje picu i burek. Ipak mislim da je previše dati 165 KM za hranu svakog mjeseca. Pa, toliko košta državni vrtić! Mnogi to sebi ne mogu ni priuštiti – komentariše ovaj otac.

Jelovnik

Podsjetimo da je boravak djece u produženom boravku, i to uglavnom učenika od prvog do trećeg razreda, besplatan, te da roditelji sami odlučuju hoće li plaćati i ishranu.

Škole biraju dobavljača, s kojima roditelji kasnije sklapaju ugovor. Đacima se uglavnom pripremaju i donose kuvani obrok, riža i makarone s mesom, pasulj, voćka za užinu, te pite i krofne s mlijekom ili čajem za doručak.

– Roditelji nam se ne žale na hranu. Imamo devedesetoro djece u produženom, a njih tridesetak plaća užinu. Inspekcija redovno kontroliše hranu i nije bilo primjedbi, a roditelji imaju i uvid u sedmični meni – precizirala je situaciju u OŠ „Aleksa Šantić“ u Rosuljama direktorka Svjetlana Radusin.

Školska menza

Ona kaže da bi najviše voljela kada bi škole imale mogućnost da otvore svoju menzu, ali nedostatak prostora je glavni problem.

– Pedagog sam bila 20 godina, sada sam direktor i vrlo sam upućena u ovu tematiku. Bila sam i u inostranstvu gledala kako tamo sve funkcioniše. Djeca se, osim što imaju zdravu ishranu, uče i radnim navikama, serviranju, pranju suđa, što je višestruko korisno. Ali, nažalost nemamo prostora da otvorimo svoju kuhinju. I za produženi smo imali jednu prostoriju, pa smo ostavu iz fiskulturne sale renovirali i preuredili u još jednu prostoriju – napominje Radusinova.

Ketering

Istovremeno, dok djeca u školi pojedu hranu za 7,5 maraka, topli obrok za radnike putem pojedinih restorana koji se bave keteringom u Banjaluci košta četiri marke. U tu cijenu uračunat je glavni obrok s prilogom, salata i voćka ili slatkiš.

– U Sindikatu uvijek zagovaramo da poslodavac svom radniku obezbijedi topli obrok kako bi zaposleni mogli da imaju normalne uslove i posvete se taj dan poslovnim obavezama i zadacima, pa tek ako ne mogu to da osiguraju, da isplate novčani iznos – poručili su iz Saveza sindikata RS.

Pretilost

Iz Udruženja za zaštitu potrošača DON upozorili su da mnogi roditelji nemaju novca da plate obroke u produženom boravku, dok je, s druge strane, djeci u školama isto dostupna i nezdrava hrana.

– Unutar školskih objekata prostore su zakupile pekare koje đacima prodaju tijesto i gazirane napitke, pa se čudimo onda što su nam djeca pretila. Učenici su sve do 15 godine u fazi razvoja, a serviramo im nezdravu hranu – upozorila je Murisa Marić, izvršna direktorka DON-a.

(Srpskainfo)